Türkiye ile Fransa yükseköğretim sistemlerinin eğitim fakülteleri ve öğretmen yetiştirme enstitüleri (meslekî eğitim dışı) bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of Turkish and French higher education systems in the context of faculties of education and institutes for teacher training
- Tez No: 239220
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teacher, Education System, Comparative Education, Higher Education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Günümüz bilgi ve teknoloji çağında tüm insanlığa hizmet eden öğretmenler eğitimin temel taşı konumundadırlar. Eğitimle kazandırılan değerlere ve bilgi kaynaklarına giden yolu gösterici; öğrenmeyi kolaylaştırıcı ve eğitimde verimliliği arttıran öğretmenler, bir ülkenin kalkınmasına doğrudan yardımcı olmaktadırlar. Üzerinde taşıdığı tüm vasıflarla öğretmenler çağdaş ve nitelikli öğretmen olarak adlandırılmaktadır. Öğretmenin niteliği ise, öğretmen adaylarının seçimi, yetiştirilmesi, istihdamı ve toplumsal statüsü bağlamında ön plana çıkmaktadır. Nitelikli öğretmenler yetiştirmek için eğitimde kalıcı politikalar oluşturulması gerekmektedir.Eğitim sistemleri, ilköğretimden üniversiteye kadar uzanan tüm eğitim kademelerinde, millî eğitim esaslarına yönelik hazırlanmaktadırlar. Öğrenciler, sosyal, kültürel ve ekonomik öğeleriyle bir bütünlük arz eden topluma sorumlu bir yurttaş kazandırılmaları yönünde eğitim almaktadırlar.Yirmi birinci yüzyılda karşılaştırmalı eğitim araştırmaları, farklı ülkelerin sosyal, kültürel ve ekonomik alanda gelişimleri esasında ülkelerin eğitim sistemlerini inceleyen bir perspektifle karşımıza çıkmaktadır.Bu araştırmada, ?Türkiye ile Fransa Yükseköğretim sistemlerinin eğitim fakülteleri ve öğretmen yetiştirme enstitüleri bağlamında incelenmesi? çerçevesinde söz konusu ülkelerin yükseköğretim sistemleri ve öğretmen yetiştirme özellikleri ele alınmıştır.Araştırma, giriş, problem durumu, ilgili araştırmalar, terimler ve kısaltmalar, karşılaştırmalı eğitimin önemi, karşılaştırmalı eğitimin tarihsel süreci, AB sürecinde eğitim, yöntem, Türk eğitim sistemi, Fransız eğitim sistemi, Eğitim Sistemlerini Karşılaştırılması, Yükseköğretim ve öğretmen yetiştirme sistemi, Yükseköğretim ve öğretmen yetiştirme sistemi karşılaştırılması, sonuç ve öneriler olmak üzere sekiz bölüm altında toplanmıştır.Araştırma aşağıda belirtilen ölçütler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir:1.Türk Eğitim Sistemi 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'ndabelirtilen esaslara göre hareket ederken, Fransız Eğitim Sistemi ise 1990 yılını müteakip kabul edilen ?Yöneltme Yasası? bağlamında yapılandırılmıştır.2.Fransa'da ilköğretimden ortaöğretime kadar tüm eğitim kurumlarındaki okullaşma oranları düzenli olarak dağılım gösterirken, Türkiye'de zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin çoğu okullaşırken, zorunlu eğitim çağı sonrası okullaşma oranları oldukça düşüktür.3.Fransa'daki okullar Bilgi, İletişim ve Teknolojileri (BIT) bağlamında yapılandırılırken, Türkiye'deki okullar Bilgi, İletişim ve Teknolojileri (BIT) alanında yeterli imkânlara sahip değildir.4.Türkiye'deki üniversiteler Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yönetilirken, Fransa'daki üniversiteler doğrudan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak yönetilmektedir.5.Türkiye'de 1981'de kabul edilen Yüksek Öğretim Kanunu'yla öğretmen yetiştirme görevini Eğitim Fakülteleri yürütmektedir. Fransa'da öğretmen yetiştirme görevini 1989'da yürürlüğe giren ?Eğitim Yönlendirme Kanunu? ile Üniversite Öğretmen Yetiştirme Enstitüleri üstlenmektedir.6.Fransa'da öğretmen yetiştirme uzun vadede belirlenen eğitim programı çerçevesinde üniversite eğitimi sonrasında öğretmen adayının ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda büyük bir özveri ve dikkatle gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de öğretmen yetiştirme programı üniversitelerin eğitim fakültelerinde verilirken, burada öğretmen adayları ilgi ve kabiliyetleri ile meslekî düşünce stilleri esasında yönlendirilerek öğrenim görmektedir.Anahtar Kelimeler : Öğretmen, Eğitim Sistemi, Karşılaştırmalı Eğitim, Yükseköğretim.
Özet (Çeviri)
In today?s information and technology age, teachers serving to the entire humanity are the foundation stones of education. Teachers, who are leading on the path to values and sources of information brought in by education, facilitating learning and increasing efficiency in education, help a country develop directly. The teachers having all the qualifications are called to be modern and qualified teachers. The qualification of teacher comes to the forefront in the context of selection, training, employment and social status of prospective teachers. In order to train qualified teachers, permanent policies must be established in education.The education systems are arranged intended for national education principles in all education levels extending from primary education to university. Students receive education for being gained as a responsible citizen to the society showing integrity with its social, cultural and economic elements.In the 21st century, comparative education studies appear with a perspective examining the education systems of countries based on the developments of different countries in social, cultural and economic domains.In this study, within the framework of ?Studying the Turkish and French Higher Education Systems in the Context of Faculties of Education and Institutes for Teacher Training?, the higher education systems and teacher training characteristics of such countries are discussed.The study is consisting of eight headings as Introduction, the Situation of Problem, Related Studies, Terms and Abbreviations, Importance of Comparative Education, Historical Process of Comparative Education, Education, the Method in the EU Process, Turkish Education System, French Education System, Comparison of Education Systems, Higher Education and Teacher Training System, Comparison of Higher Education and Teacher Training Systems, Conclusion and Suggestions.The study has been performed taking into account the below mentioned criteria:1.While the Turkish Education System acts according to the bases specified in Basic National Education Law Number 1739, the French Education System has been structured within the context of ?Orientation Law? accepted after the year 1990.2.While schoolization rates in all education institutions from primary education to secondary education show a regular distribution in France. In Turkey, most of the students in compulsory education period are schoolized and schoolization rates in post-compulsory education period are extremely low.3.While the schools in France are structured in the context of Information and Communication Technologies (ICT), the schools in Turkey do not have sufficient potential in terms of Information and Communication Technologies (ICT).4.While the universities in Turkey are administered by Turkish Council of Higher Education (YÖK), the universities in France are administered directly subject to the Ministry of National Education.5.In Turkey, the task of teacher training is executed by the Faculties of Education based on the Higher Education Law accepted in 1981. In France, the task of teacher training is assumed by University Teacher Training Institutes in accordance with ?Education Orientation Law? having come into force in 1989.6.In France, teacher training is realized with a great devotion and diligence in line with the interests and capabilities of prospective teacher after university education within the framework of an education program set in the long term. In Turkey, teacher training program is applied in faculties of education of universities and prospective teachers receive education there by being oriented based on their interests and capabilities and professional reflection styles.