Motor sporlarının turizm işletmeleri üzerine etkileri: İstanbul Formula 1 Pisti örneği
The effects of motor sports on tourism management: example of İstanbul Formula 1
- Tez No: 239246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Spor turizmi, Motor sporları ve Formula 1 Grand Prix, Otel İşletmeleri, Sport tourism, Motor sports and Formula 1 grand prix, Hotel management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada, motor sporlarının turizm işletmeleri üzerine etkileri incelenerek, İstanbul'da düzenlenen Formula 1 yarışlarının İstanbul turizmi açısından önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Formula 1 dünya çapında büyük bir izleyici sayısına sahip olmasının yanında tv ve bilgisayar ekranlarının dünyanın her tarafına ulaşması ve bu ekranlarla Formula 1'in oldukça önemli saatleri kapsaması nedeniyle tanıtım açısından önemli bir olaydır.Araştırmada spor ve turizm arasındaki ilişkiden; sporun tarihi gelişiminden; spor turizminin ekonomik, sosyal, sağlık ve tanıtım etkilerinden bahsedilmiştir. Bunlardan başka Türkiye'de faaliyet gösteren otomobil sporları federasyon ve kulüplerinden bahsedilmiş, Türkiye ve Dünya'da düzenlenen ulusal ve uluslar arası motor sporları ve bu motor sporlarının turizm içerisindeki yeri incelenmiştir. Bu bağlamda Dünya'da Formula 1 yarışlarının yapıldığı diğer ülkeler de incelenmeye tabi tutulmuştur. Araştırmanın uygulama alanı olan ve İstanbul'da yer alan 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerine; Genel olarak Formula 1 organizasyonu ve Formula 1 turistlerine ilişkin görüşleri ve Formula 1'in pazarlanmasına ilişkin olarak hazırlanan anket sorularına ait cevaplar çözümlenerek, elde edilen veriler yorumlanmıştır. Bu kapsamda ayrıca İTO, TURSAV ve TURSAB gibi kuruluşlarla da görüşülmüş ve yapılan mülakat sonuçları da değerlendirmeye alınmıştır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda konu ile ilgili önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, by investigating the effects of motor sports on tourism management it has been tried to put forth the importance of Formula 1 races, that are arranged in İstanbul, for İstanbul?s tourism. Besides having a gaint number of spectators worldwide Formula 1 is an important phenomenon since TV and computer screens reach all around the world and since Formula 1 comprises quite important hours with these screens.In this study the relationship between sport and tourism, historical development of sport, the effects of sport tourism on economic, social, health, and presentation have been mentioned. Moreover, motor sports? federation and associations, that are active in Turkey, have been mentioned and national and international motor sports, that are arranged in Turkey and in the world, and these sports? place in tourism have been investigated. In this aspect, other countries in the world where Formula 1 races take place have been also investigated. By analyzing hotel managements?, that have 3-4 and 5 stars and that are located in İstanbul and that have been application part of the study, general opinions about Formula 1 organisation and Formula 1 tourists and answers given to poll guestions related to marketing Formula 1, datas got form this analyse have been interpreted. In this extent, institutions such as ITO, TURSAV and TURSAB have been also consulted and interview results have been taken into evalvation. According to results reached, relevant suggestions have been made.