Civilian control over the military: The case of turkey with special focus on internal threats on its way to European Union membership
Asker üzerinde sivil kontrol: iç tehditler ve Avrupa Birliği'ne üyelik bağlamında Türkiye'deki durum
- Tez No: 239274
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜHEYL BATUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Asker, Sivil Kontrol, İç Tehditler, Avrupa Birligi, Military, Civilian Control, Internal Threats, The European Union
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez, asker üzerindeki sivil kontrolü, baslıca iç tehditler olan Kürt ayrımcılıgı ve politik İslam çerçevesinde incelemektedir. Tarihsel olarak, Türkiye'de asker ülkenin bölünmezligi ve cumhuriyetin laik ve demokratik prensiplerinin korunması açısından özel bir yere sahiptir. Diger yandan, Türkiye'deki asker sivil iliskileri batı pratiklerine uyum açısından dikkate alındıgında, askerin bu konumundan kaynaklanan bazı problemler bulunmaktadır. Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne katılım müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde baslamıs olması itibariyle, Türkiye'de asker sivil iliskileri Avrupa Birligi'nin de en önemli ilgi alanlarından birini olusturmaktadır. Böylece asker üzerinde sivil kontrolün saglanması, hem Kopenhag kriterlerine uyum hem de Türkiye'de demokrasinin islerligi açısından en önemli konulardan biridir. Fakat iç tehditlerin artan etkisi nedeniyle tam bir sivil kontrolün saglanması yakın gelecekte pek mümkün görünmemektedir. Bu tezin yazılmasındaki amaç, iç tehditler ve asker üzerindeki sivil kontrol iliskisini Michael Desch'in açıklamalarıyla anlamaya çalısmak, Türkiye'de asker sivil iliskilerine dair düzenlemeleri Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne tam üyeligi çerçevesinde incelemektir.
Özet (Çeviri)
The thesis analyzes civilian control over Turkish military with regard to the existence of internal threats namely Kurdish separatism and Political Islam. Historically, military officers in Turkey have a special position in the society as a guardian of the indivisibility, and secular and democratic principles of the Republic. On the other hand, when civil-military relations in Turkey are considered in alignment with the western practices, there are problems and inefficient practices arising from the traditional role of the military. Besides, the pattern of civil-military relations in Turkey is also a major concern of the European Union, since accession negotiations have started on October 3, 2005. Thus, maintaining civilian control over the military is a subject of both complying with Copenhagen criteria, and consolidation of democracy in Turkey. However, increasing volume of internal threats makes the full control unlikely in the foreseeable future. Regarding the threats and civilian control relationship, clarifications by Michael Desch will be applied.