Construction of civil-military relations in Turkey
Türkiye'de sivil-asker ilişkilerinin inşası
- Tez No: 289615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL SEDA ŞATANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil-asker ili?kileri, sosyal in?acı kuram, rol in?ası, Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri, Avrupa Birliği, Civil-military relations, social constructivism, role construction, Turkey, Turkish Armed Forces, European Union
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ordunun siviller tarafından kontrolü sivil-asker ili?kileri alanının klasik sorunsalını te?kil etmektedir. Ayrıca, ordu ve siviller arasındaki ili?ki ihtilaflı olarak tanımlanmaktadır. Diğer yanda ise, in?acı yakla?ım, sosyal aktörlerin rollerinin sabit olmadığını ve bu rollerin bir etkile?im süreci içerisinde in?a edildiğini iddia eder. Bu tez, in?acı yakla?ımdan yararlanarak, ordu ve siviller arasındaki ili?kilere bir sürecin ürünü olarak odaklanmaktadır. Tezin savı, siviller ve askerler arasındaki ili?kilerin doğasının bir sosyal etkile?im süreci içerisinde in?a edildiğidir. Bu nedenle, bu tez, ordunun politik sistem içindeki rolü üzerinde etkili olan faktörleri anlamak amacı ile, in?acı kuramı teorik çerçevesi olarak kullanmaktadır. Tez, ?teori in?a edici vaka analizi? yöntemini kullanmakta ve Türkiye örneğinden yola çıkarak bazı teorik öngörülerde bulunmayı amaçlamaktadır. Ordunun rolünün in?ası iki alanda analiz edilmektedir: Kurumsal alan, toplumsal alan. Kurumsal alan Türk Silahlı Kuvvetleri?nin hukuki statüsü ve kendi algısı üzerine odaklanırken, toplumsal alan, politik çevre ve vatanda?lardan olu?maktadır. Bu çalı?ma; ideoloji, zorunluk askerlik, eğitim ve medya gibi araçların güçlü bir ordu rolü in?a etme sürecinde kullanıldığını göstermektedir. Tez iki dönemin kar?ıla?tırmasını yapmaktadır. ?lk dönem 1980-2001 arasındaki dönemdir. Bu dönemde güçlü ve aktif bir ordu rolü gözlemlenebilmektedir. ?kinci dönem 2001 sonrası dönemdir. ?kinci dönemde, Avrupa Birliği ile olan ili?kilerin etkisiyle, ordunun rolünde yapısal ve söylemsel bir deği?iklik gözlemlenmektedir. Bu tez, sivil-asker ili?kileri literatürüne, pek sık kullanılmamı? bir teorik çerçeveyi kullanarak, mütevazi bir katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Maintaining civilian control over military constitutes the classical problematique of the civil-military relations (CMR) scholarship. Besides, the relationship between military and civilians are taken as conflictual. Constructivist approach, on the other hand, argues that roles of social actors are not constant but they are socially constructed through an interaction process. Building on the constructivist approach, this thesis aims to focus on the relationship between military and civilians as an outcome of a process. Its argument is that the nature of relationship between civilians and soldiers are socially constructed within the social interaction process. Thus, it uses constructivism as its theoretical framework to provide insights to the factors determinant on the role of military in the political system. It uses a ?theory-building case study? method and intends to make some theoretical implications derived from Turkish case. It analyzes the role construction of military in two domains: Organizational domain; societal domain. While organizational domain focuses on the legal status and self-perception of Turkish Armed Forces, societal domain is composed of political sphere and citizenry. The study shows that instruments such as ideology, compulsory military service system, education and media are used to build a strong military role. It makes a comparison of two periods. First period is between 1980 and 2001. The thesis argues that a strong and active military role can be observed in the first period. The second period is post-2001 period. In the second era, it is observed that there is a structural and discursive change in the military?s role in Turkish political system with the effect of the relations with European Union. The thesis makes a modest contribution to the civil-military relations literature by using a theoretical framework which has not been used very often in the literature.