Küresel yoksullaşma ve küresel terör üzerindeki etkileri
Global poorness and effects on global terrorism
- Tez No: 239305
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Eşitsizlikler, Kalkınma
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ABD'ye yönelik olarak 11 Eylül 2001'de gerçekleştirilen terör saldırısından sonra, terör hareketleri ve terörün doğası uluslararası alanda yeniden tartışmaya açılmıştır. Terörün sadece tek bir ulusu tehdit etme özelliğinin ortadan kalktığı, bunun yerine küresel terör denebilecek bir tür yeni terör konseptinin öne çıktığı görülmektedir. Bu yeni terör türü ?Küresel Terör? olarak tanımlanmıştır. Bu terör türünün tarihte gözlemlenen terör türlerinden farklı olduğu ve farklı önlemler alınması gerektiği fikri oluşmuştur. Ancak alınabilecek önlemler için öncelikle küresel teröre sebep olan faktörlerin detaylıca araştırılması ve bu araştırma neticesinde belirlenen sebeplerin ortadan kaldırılması ile küresel terörün önüne geçilebileceği açıktır. Günümüzde ekonomik sorunlar toplumlarda birçok sosyal soruna yol açmaktadır. Küresel terörün sebepleri arasında da gösterilen küresel yoksullaşma ekonomik anlamda ülkeler ve toplumlar arası kutuplaşmayı artırmaktadır. Küresel terör ile mücadele etmenin bir yolunun ekonomik iyileştirmelerden geçtiği, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, çeşitli uluslararası kuruluşlarca ifade edilmektedir. Terörün gerçek kaynağı olarak küresel yoksullaşmanın gösterilmesi tam olarak doğru bir ifade olmamaktadır. Bu çalışma, temel olarak, terörün siyasi ve tarihsel olaylardan kaynaklandığını, ancak eşitsizlikler ortamında çok daha ileri düzeylere taşınarak boyut değiştirdiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Following 11-Sep attack targeted at WTO, the concept of terror is brought back into scientific and intellectual agenda of both Western and Eastern countries which were mostly Islamic and ruled by Islamic rules. It is now much more discussed that the conventional direction of terrorism has been shifted from nationalistic scale towards global one. This is called global terrorism different from all of its similar forms observed through history of civilisation and therefore unusual precautions must be launched in all countries which are under the attacks of this kind of terrorism. For this reason, recently developed political approaches called pre-emptive measures/strike have emerged as a new interpretation of national security, especially in USA. In this line, US admiration has also defended the idea that the main source of the terrorism is the widespread poverty and undeveloped economical conditions prevailed for long time in some countries. This is also backed by international organisation such as UN. However, there is no doubt that this approach is open to further questioning from the point of view of the countries accused of being the motherland of terrorism. The poverty should not be seen as actual source of global terrorism it is not realistic, This paper argues with the idea that terror is mainly related to history and politics rather than economic, beside this, terror movements are fed and powered by inequalities created and boosted by capitalism. Under capitalist market conditions, terror changes its dimension and becomes global one. Key Words Inequalities, Development and Terror