Küreselleşme sürecinde sosyal politikaların geleceği
  1. Tez No: 239306
  2. Yazar: BÜLENT BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresellesme, Sosyal Politikalar, Sendikalar, Çok Uluslu Sirketler, Sivil Toplum Örgütleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Son yıllarda küresellesme ile birlikte hızlı bir degisime sahne olan sosyal politika uygulamalarının incelenmesi için öncelikle küresellesmenin ortaya çıkısı, geçirdigi evrim, gelisimi ve ekonomik, sosyal, teknolojik alanda yarattıgı degisimi incelemek gerekmektedir. Neoliberal politikalar uygulanmasıyla küresellesme hız kazanmıs ve özellestirme, yerellesme, sendikasızlastırma gibi yapısal uyum politikaları refah devletinin çöküsünü hızlandırmıstır. Bunun sonucunda gerileyen sendikalar, artan issizlik ve yoksulluk sonucu yeni sosyal politika araçları ortaya çıkmıstır. Neoliberal politikaların egitim, saglık, güvenlik, gelir dagılımı, istihdam, çevrenin ve doganın korunması, kadın ve çocukların korunması yoluyla refahın tabana yayılması, yoksullugun ve issizligin azaltılması, sosyal güvenligin genisletilmesi için uluslar arası kurulusların, ÇUS'lerin ve ulus devletin ayrıntılı planlama, uluslar arası boyutta uygulama ve koordineli çalısması gerekmektedir. Küresellesmenin sosyal politikalar üzerindeki etkilerini ve sosyal politikaların gelecegini inceleyen bu tez, küresellesmenin sosyal boyutunun gelistirilememesi durumunda insanların refaha ulasmasının daha uzun sürecegini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to examine social politics practices which went through a rapid change as a result of the globalisation in recent years, we must firstly analyse beginning, evaluation, development of the globalisation and the changes it caused in economical , social and technological areas. Neo ? Liberal politics accelerated globalisation and structural adaptation politics like privatisation, localization and antiunionization speeded the breakdown of wealth ? state up, As a result of this, weak unions, increosing unemployment and poverty constituted new social political instruments. It is obvious that, an extensive plannig, international practice and coordinated studies are needed to express the responsibilities of international organization, MNC?s and national states in the issues like education, health, security income distribution, pollution and employment in order to expand social security reduce poverty and unemployment rates, spread wealthness, to protect, women, children and the nature. This thesis that studies the effects of globalisation in social politics and the future of the social politics; asserts that in case of undeveloped social dimension of globalisation there will be distress and trouble among Humonity, Keyword; Globalisation, Social Politics, Trade Unions, Multi National Companies, Nongoverment Organizations.