Türkiye'de kurumsal yönetim ve KOBİ niteliğinde aile işletmelerinde uygulanabilirliği: Keşan ilçesi mobilya sektöründe araştırma
Institutional corporation in Turkey and its applicability in family corporations qualified as SMSFs: Research in furniture sector in Keşan
  1. Tez No: 239310
  2. Yazar: SELÇUK SEKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM SALDAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, kurumsallaşma, yönetim, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), Corporate governance, institutionalization, governance, small and medium scale firms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İşletme yönetimi için önemli olan kurumsal yönetim, KOBİ olarak nitelendirilen ve kendilerine özgü pek çok özelliğe sahip olan işletmeler açısından da son derece önemli bir husustur. KOBİ'lerin varlıklarını uzun süre devam ettirememelerinin nedenlerinin Türkiye ve diğer ülkelerdeki işletmeler açısından aynı noktalara dayandığı ve genel anlamda kurumsal yönetimin uygulanabilirliği konusunda karşılaşan problemler olduğu söylenebilir. ?Türkiye'de kurumsal yönetim ve KOBİ niteliğinde aile işletmelerinde uygulanabilirliği: Keşan ilçesi mobilya sektöründe araştırma ? konulu bu araştırmamızın birinci bölümünde kurumsal yönetimin genel anlamıyla tanımlanmasından bahsedilecektir. Araştırmamızın ikinci bölümünde KOBİ tanımı ve KOBİ'lerde kurumsal yönetim için gerekli unsurlar üzerinde durulacak, son bölümünde ise Keşan ilçesi mobilya sektöründe faaliyet gösteren KOBİ niteliğinde aile işletmelerinde kurumsal yönetim düzeylerinin tespit edilmesine yönelik araştırmaya ilişkin istatistiki bulgulara ve bu bulguların değerlendirilmesine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance which is crucial for the business administration has also crucial importance for the firms that have many characteristics of their own and qualified as small and medium scale firms (SMSF). Inability of SMSFs, in Turkey and other countries, to sustain their position in the long-run depends on the same points, and generally these problems can be described as the problems faced in the applicability of institutional governance. In the first part of our study: ?Institutional corporation in Turkey and its applicability in family corporations qualified as SMSFs: Research in furniture sector in Keşan?, a general description of institutional governance will be made. In the second part of our study, a clear picture of SMSFs will be drawn and an emphasis will be put on the factors in SMSFs for the institutional governance; and in the final part of our study, statistical findings about the research which aims to determine the institutional governance status of the family corporations qualified as SMSF in the furniture sector in Keşan and these findings will be evaluated.