Tedarik zinciri yönetiminde radyo frekanslı tanıma (RFID) teknolojisi uygulamaları
Radio frequency identification (RFID) technology applications in supply chain manangment
  1. Tez No: 239317
  2. Yazar: EREN ŞALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM H.SEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: RFID, Tedarik zinciri, Maliyet, Firma, Bilgi akışı, RFID, Supply chain, Cost, Business, Information flows
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüz işletmeleri için tedarik zincirinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve uygulanan tekniklerin zincir performansı üzerindeki etkisinin belirlenebilmesi oldukça önemlidir. Tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilimsel çalışmalar incelendiğinde, bu alanda karşılaşılan en önemli sorunların malzeme akışından değil, bilgi akışından kaynaklandığı açıkça görülmektedir. Etkin bir tedarik zinciri yönetiminde; doğru, tam ve gerçek zamanlı bilginin sağlanabilmesi önemlidir Bu bilginin sağlanmasında RFID teknolojisinin rolü büyüktür. Bu çalışma ülkemizde RFID teknolojisinin ne aşamada olduğunu öğrenmek için yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için 3 farklı sektörden 13 farklı firmaya 6 bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında RFID teknolojisinin ülkemizde hâlihazırda uygulanmadığını, fakat firmaların genel olarak bu teknolojiyi uygulamayı düşündüklerini, firmaların ağırlıklı olarak bu teknolojiyi maliyet unsurlarını azaltmak ve sistem içerisindeki süreçlerle ilgili bilgi akışını hızlandırmak için kullanmak istediklerini; fakat RFID teknolojisinin yazılım ve donanım maliyetlerinin çok fazla olmasının verilecek stratejik kararlarda etkili olacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
For today?s businesses, it is very important to effectively manage the supply chain and determine the effects of techniques applied on the performance of the supply chain. Scientific studies on the subject clearly show that the problems in this domain arise mainly due to inefficiencies in information flows not from material flows. In an efficient supply chain management, correct, complete and real time information is important. For the provision of such information, RFID technology has an important role. This study is done to investigate the current situation of RFID technology in our country. For this purpose, a survey consisting 6 parts was administered to 13 companies from 3 different industries. The results show that RFID technology is currently not used in our country but firms plan to apply it soon, the companies want to use RFID to decrease costs and accelerate the information flow within their businesses, but the high cost of RFID hardware and software affects the strategic decisions regarding this technology.