Denim kumaş imalatı ve üzerine uygulanan işlemler
Physical and visual analysis of jacguard knittings
- Tez No: 239366
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN ORAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tekstil, denim, kumaş, pantolon, analiz, Textile, denim, fabric, trousers, analysis
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
`'Denim kumaş imalatı ve ürünlerin üzerine yapılan işlemler'' adlı yüksek lisans tezinin başlangıcında denimi tanımlayarak hammaddesine, iplik özelliklerine ve kumaş çeşitlerine değinilmektedir. Sonraki bölümlerde denim kumaş üretimi, ardından kumaşın mamül hale gelene kadar geçirdiği aşamalardan bahsedilmektedir.Son bölümde denim pantolon üretimi yapan firmada `'klasik beş cep pantolonun'' 1:1 kalıbı ve tez kapsamı içinde dikim işlemleri, farklı kalite kumaşların çeşitli yıkamalara tabi tutulduktan sonraki mukavemet testleri görsel ve yazılı olarak desteklenmektedir.Bu tez çalışmasının amacı; tekstil sektöründe önemi hızla artmakta olan denim teknolojisini tanıtmak, fiziksel özellliklerini incelemek, mukavemetini saptamaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki denimin tanımından tarihçesine, mamül hale gelene kadar geçirdiği evrelere ve çeşitli analizlere tabi tutularak sonuçlandırılmış ve tüm bunların tek bir kaynak adı altında toplandığı saptanmamıştır. Tezin diğer bir amacı bu eksikliği kısmende olsa giderebilmektir.
Özet (Çeviri)
At the beginning of the graduate thesis named denim fabric manufacturing and processes applied on fabric, it has been dealt with raw material of denim, its yarn properties and its fabric types bydefining denim.İn the next section, it has been mentioned that denim fabric manufacturing and the processes which the denim changes into a product. İn the last section, in the factory which produces denim trousers, classic five-pocket trousers in the 1:1 pattern and sewing operations in the scope of the thesis, and the resistanc test following different quality of fabrics, which are subjected to various washing, have been supported as visual and written.The purpose of this thesis is to introduce the technology of denim whose importance is increasing rapidly in textile industry, to examine its physical properties, and to determine its resistance. The researches, which have been done, show that there have been the definition of denim and its history, the phases which the denim changes into a product and that the denim has been analyzed. However, all of these explanations were not in a single resource. Another purpose of the thesis is to be able to remove this deficiency partly.