Zileli Aşık Sadık Doğanay'ın hayatı, sanatı ve sanatçı kişiliği
Folk Poet Sadik Doğanay?s- from Zile-life art and personality of his art
- Tez No: 239365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI, ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Zile, Âşık, Türkü, Çile, Bağlama, Zile, Folk Poet, Folk Songs, Suffarence, Bağlama
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada Âşık Sadık DOĞANAY'ın hayatı, sanatı ve sanatçı kişiliği incelenmiş, Âşık'ın çocukluk yıllarından itibaren insani yönü, müziğe nasıl başladığı, sanatı ve âşıklık geleneğindeki yeri ve önemi anlatılmıştır.Sadık Doğanay âşıklık geleneğinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen hakkında daha önce yeterli ve kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Âşık'ın hak ettiği şekilde yaşatılması, gelmiş ve gelecek kuşaklara tanıtılması ayrıca yaşatmaya çalıştığımız kültürümüze bir katkı sağlaması açısından bu çalışma önem teşkil etmektedir.Doğanay'ın yaşadığı dönemi göz önünde tuttuğumuzda çok ileri seviyede icra kabiliyeti olduğu ve eserlerini gözlerinin görememesinden kendine has bir tavırla icra ettiği ayrıca söylediği türküleri de kendine has bir üslupla yorumladığı tespit edilmiştir.Bu çalışma sırasında kaynak tarama yöntemi, kişisel görüşme ve röportaj yöntemleri kullanılmıştır. Âşık Sadık DOĞANAY'ın bilinmeyen yedi türküsü derlenip notaya alınmış ve tezene vuruş işaretleriyle kullandığı tavır, eserlerde gösterilmiştir.Doğanay'a ait TRT repertuarında olan türkülerinin söz içerikleri incelenmiş ve kaynak taramalarında aynı türküye ait başka mahlasların olduğu ya da bazı türkülere ait bilinmeyen başka dizelerin de olduğu tespit edilmiştir. Kısaca, bu çalışmada sonuç olarak; Âşık Sadık DOĞANAY'ın âşıklık geleneğinde ve kültürümüzde önemli bir yer teşkil ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Folk Poet Sadık Doğanay?s life, art and personality of art are searched. It is told that the humanity of him, how he started to music, his art, and his place in music and tradionatity of poet.Although Sadık Doğanay had an important place in tradionatity of poet, it isn?t done enough search about him and his art.This thesis is important because he will be lived by the way that he deserved, he will be introduced to the new generation, also this thesis will contribute to our culture.Doğanay had an important ability when we look time that he lived. He was blind but he says his poems by his own special style.During this thesis, interviewing, talking face to face, searching from sources are used. The seven folk songs are found and collected. They are also sung in musical notes. His own special style is showed in his poems.Folk songs of Doğanay in T.R.T reportoir are searched and it is found that there were another mahlas?(nick name-serond name or poet?s name) that belong to other folk songs or there are unknown sentences or words that belong to other folk songs, too.Finally, in this thesis it is seen that Folk Poet Sadık Doğanay had an important place in tradionity of poet and our culture.