Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de ilköğretim okul yöneticileri için geçerli olan etik ilkelerinin karşılaştırılması
A comparison of ethical codes of primary school administrators in European Union countries and Turkey
- Tez No: 239415
- Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etik, Yönetim Etiği, Okul Yönetim Etiği, Etik Liderlik, Ethics, Administrative Ethics, School Administration Ethics, Ethical Leadership
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de geçerli etik ilkelerinin bir karşılaştırılmasının yapılarak okul yöneticileri için bir mesleki etik ilkeleri modeli sunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, araştırma konusuna uygunluğu düşünülerek nitel araştırma yöntemiyle yapılmış ve çalışma grubu olarak 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ili merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde görev yapmakta olan ilköğretim okul yöneticileri seçilmiştir. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde geçerli olan yönetici etik ilkelerine, doküman incelemesi ve internet araştırması sonucunda ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda tüm üye ülkelerde ve Türkiye'de ortak olarak vurgu yapılan ilkeler olarak yöneticinin objektifliği, hediye alımı, uyulması gereken genel etik kurallar, kamu çıkarını koruma, basına bilgi verme, yöneticinin görev ve sorumlulukları, siyasi faaliyetler, çıkar çatışmaları, ek iş faaliyetleri, yöneticinin sosyal yaşam faaliyetleri, özel hayat ilişkileri tespit edilmiştir Alt problemlere cevap aramak amacıyla okul müdürleriyle yapılan görüşmeler sonucunda ise; yöneticilerin etik konularla ilgili MEB tarafından daha çok bilgilendirilmesinin gerekliliği ve bu bilgilendirmelerin daha çok hizmet içi eğitim yoluyla yöneticilerin sorunlarının birebir dinlenmesi yoluyla yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca okul yöneticilerinin karşılaştığı sorunların diğer kamu yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlardan farklı olması sebebiyle özel bir mesleki etik ilkeler dizinine ihtiyaç duydukları sonucuna da varılmıştır. Bu çalışma okul yöneticilerinin ihtiyaç duyduğu etik ilkelerin oluşturulmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare and contrast the ethical codes of school administrators in EU countries and Turkey and to make a model proposal for school administrators. As it was thought that it is suited the study subject, study was done with qualitative research method and administrators of primary schools in Şahinbey and Şehitkamil districts of Gaziantep were chosen as an study group. Ethical codes of school administrators in EU countries are found via document analysis and official web sites of countries which were found as a result of the internet research. At the end of the research objectivity, general principals, social activities, private relations, gift and favors, additional jobs, public interests, political activities, conflict of interests are found as common points of both Turkey and EU countries. In addition, as a result of the interviews which were done to answer the sub-problems, it was found that Turkish Ministry of Education has to give more information to the administrators about ethical codes via professional seminars. Moreover, forming special professional ethical codes for school administrators because of the nature of the school was found as another result. This research can help to create special codes for school administrators.