İlköğretim okullarında 1?5. sınıflarda yapılandırmacılık yaklaşımına göre oluşturulan eğitim programlarının uygulanmasında öğretmen ve yöneticilerin karşılaştığı sorunlar
The problems confronted by teachers and school principals related to the application of educational programmes formed according to constructivist approach in primary schools
- Tez No: 239416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık yaklaşımı, Öğretmen, Yönetici, Sorunlar, constructivism, teachers, school managers, problems
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkamil merkez ilçelerinde bulunan devlet ilköğretim okullarında görev yapan ilköğretim 1.-5. sınıf öğretmenlerinin ve okul yöneticilerinin yapılandırmacı ilköğretim programının uygulanmasında karşılaşılan sorunlara yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla betimsel tarama modelinde yapılmış bir çalışmadır. Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkamil merkez ilçelerinde bulunan 36 okulda çalışan 319 öğretmen ve 67 yönetici bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem olarak seçilen bu 319 ilköğretim sınıf öğretmenine yapılandırmacılık hakkında görüşlerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından 61 sorudan oluşan 5'li likert tipi bir ölçek göre hazırlanmış ve öğretmenlere uygulanmıştır. Aynı şekilde, örneklem olarak seçilen 67 yöneticiye de yapılandırmacılık hakkında görüşlerini öğrenmek amacıyla 20 sorudan oluşan yine 5'li likert tipi bir ölçek hazırlanmış ve yöneticilere uygulanmıştır. Hazırlanan ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapıldıktan sonra, esas uygulamadan elde edilen veriler yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-Testi, tek yönlü varyans analizi, kruskal wallis test ve farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla LSD çoklu karşılaştırmalar testi ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin hizmet süreleri ile programın genel felsefesi boyutu arasında ve öğretmenlerin, programla ilgili aldıkları hizmet içi eğitim sayısı ile programın tema boyutu ve programın genel felsefesi boyutu arasında anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca yöneticilerin toplam çalışma sürelerine, yöneticilikteki toplam çalışma sürelerine, yüksek lisans eğitimi alıp almamalarına, mezuniyetlerine ve aldıkları hizmet içi eğitim seviyelerine göre görüşleri karşılaştırılmış ve bu değişkenlerin hiç birine göre görüşlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde yorumlanmış ve elde edilen veriler ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the opinions of teachers and school principals working at primary schools in Şahitkamil and Şahinbey Provinces, in Gaziantep about educational programmes formed according to constructivist approach in primary schools. For this aim two questionnaires were developed by the researcher according to 5 point likert scale both for teachers and for school principals working at primary schools. The questionnaires include 61 items for the teachers and 20 items for the principals. These questionnaires were applied to 319 teachers and 67 principals working at primary schools in Şahitkamil and Şahinbey Provinces, in Gaziantep. The model applied in the study is Descriptive Method. Data were analyzed through techniques such as percentage, mean, standard deviation, t-test, one-way ANOVA, Kruskal Wallis Test and LSD multiple comparison Test. As a result of statistical analysis, statistically significant relationships were found between the tenure of teachers and the dimension of general view to the curriculum and also between the number of in-service training the teachers had about the curriculum and the dimension of content and general view to the curriculum. However the opinions of school principals were compared with tenure of school principals in the field of education, and the lenght of service as principals, their master?s degree, their graduation and the number of in-service training the principals had about the curriculum and no statistically significant relationships were found. Data were analyzed within the context of literature and some suggestions were drawn according to the data.