Kambar Batır Destanı metin-dizin
Epic of Kambar Batır text-index
  1. Tez No: 239418
  2. Yazar: TUĞBA YUMRUTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Destan, Söz Varlığı, Kazak Turkish, Epic, Vocabulary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
15. yüzyılın ikinci yarısında Altınordu Hanlığı'nın parçalanmasından sonra teşekkül etmiş bir Türk boyu olan Kazaklar, Türkistan bozkırlarını yurt edinmişler ve 20. yüzyıl başlarına kadar konar-göçer olarak yaşamışlardır. Türk lehçelerinin kuzey-batı grubuna dahil olan Kazak Türkçesi, ses özellikleri bakımından yazı dili olmuş diğer Türk lehçeleri içinde ayrı bir yere sahiptir. Bu çalışmada bir destan metni olan Kambar Batır translite edilmiş, metnin dizini oluşturulmuş, ses ve şekil özellikleriyle ilgili önemli noktalar tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışma sonucunda, incelediğimiz Kambar Batır varyantındaki söz varlığının büyük oranda Türkçe olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Having been come into existence afterwards the disintegration of Altınordu Khanate in the second half of the 15th century, the Kazaks, lived as a nomadic society within the boundaries of Turkistan Steppes until the beginning of the 20th century and settled down there. The Kazak Turkish, having been partaken into the northwest group of the Turkish dialects, is more developed in voice basis than all the Turkish dialects which have become literary language. The vocabulary of The Kambar Batır epic was analyzed, was composed and material points was ascertained about features of voice and form. In the end of this study, it was identified that a high percentage of the word stock of The Kambar Batır epic was Turkish.