Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de okul yöneticilerinin yetiştirilme ve atanmalarının karşılaştırılması ve bir model önerisi
The comparison of the training processes and appointment procedures of school managers in european union countries and in Turkey and a suggested model
  1. Tez No: 239417
  2. Yazar: NEBİHE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, Okul yöneticilerin yetiştirilmesi, Okul yöneticilerinin atanması, Educational management, Training of school managers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye Avrupa Birliğine üyelik yolunda adım atmış ve bu amaçla diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da bazı uyum çalışmalarına gidilmiştir. Eğitim alanında yapılan yenilikler genellikle eğitim ve öğretim programlarına yoğunlaşmış bir durumdadır. Eğitimin yönetim boyutunda ise uyum faaliyetlerine çok fazla yer verilmediği görülmüştür. Bu araştırma da Türkiye ve Avrupa Birliğine üye olan ülkelerindeki okul yöneticilerinin yetiştirilme ve atanma süreçlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve Türkiye için uygulanabilir yönetici yetiştirme ve atama modeli oluşturmak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel bir araştırma olup çoklu durum çalışmasına göre desenlenmiştir. Bu amaçla yirmi beş Avrupa Birliğine üye ülke arasından dört tanesi rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örnekleme dahil edilen üye ülkeler ise Bulgaristan, Almanya, Avusturya ve İngiltere'dir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu ülkelerdeki okul yöneticisi yetiştirme ve atanma süreçleri ayrıntılı bir şekilde incelendikten sonra Türkiye'deki süreçle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda Türkiye'deki eksik uygulamalar tespit edilerek Türkiye için uygulanabilir bir model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey has taken a step on the way of being a member of European Union and therefore some integration studies have been carried out in education as in the other fields. These improvements are generally focused on educational program development. It is observed that there were not so many integration studies about educational management. And the purpose of this study to compare the training processes and appointment procedures of school managers in Turkey and European Union countries and to suggest an applicable model for Turkey. This is a qualitative study and it is designed according to multiple case study. For this purpose, among twenty five E.U. countries four of them have been selected randomly; Bulgaria, Germany, Austria and England. Descriptive analysis method has been applied to analyze the driven data. After being analyzed the training processes and appointment procedures of school managers in these countries profoundly it has been compared with the processes and procedures in Turkey. As a result of this comparisons inadequate applications in Turkey have been stated out and a model for Turkey has been suggested.