Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yasadışı göçle mücadelesi
Turkish struggle with illegal migration under the EU membership perspective
- Tez No: 239436
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LUTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: International Migrations, Illegal Migration, Transit Migration, Refugee, Asylum Seeker, Migration Policy
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Göç konusu dünyada, gelişen olaylarla birlikte şekillenmekte ve çeşitlilik arz etmektedir. Soğuk Savaşın bitmesiyle küreselleşen dünya, büyük çapta ve farklı karakterlerde göç hareketlerinin oluşmasına sahne olmuştur. Türkiye'nin göç tarihine bakıldığında, 1960-1980 yıllarının başına kadar Avrupa'nın işgücü ihtiyacı için kaynak teşkil etiği, 1980'den günümüze kadar geçen sürede ise düzensiz ve yasadışı göç için hedef ve transit ülke konumuna geldiği görülmektedir. Asya, Avrupa ve Afrika kıtası arasında kalan Türkiye coğrafi konumunun etkisiyle göçmenler tarafından hem kaynak, hem transit, hem de hedef ülke olarak kullanılmaktadır. Bölgeler veya ülkeler arasındaki gelir dağılımındaki farklılık nedeniyle, gelir seviyesi düşük ülkelerden refah seviyesi daha yüksek ülkelere yönelik hem yasal hem de yasadışı yollardan insan hareketleri meydan gelmektedir. Ülkenin ekonomik ve sosyal durumunun iyi olmaması göçü iterken, bunun tersi durumdaki ülkeler ise göçü çekici kılmaktadır.Türkiye'ye düzensiz ve yasadışı yollardan girmeye çalışan göçmenlerin büyük çoğunluğunu Asya ve Afrika'dan gelen göçmenler oluşturmaktadır. Bu düzensiz göç akımları daha çok transit göçmenleri, kaçak işçileri, sığınmacı ve mültecileri kapsamaktadır.Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke haline gelmesi ile birlikte, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde yasa dışı göç önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Avrupa Birliği'nin, Türkiye gibi aday ülkelerden göç konusundaki talepleri iki gurupta özetlenebilir. Bunlardan birincisi, mülteciler ve sığınmacılar konusunda, siyasal ve sosyal koşulların iyileştirilmesi, ikincisi ise yasadışı göçe karşı etkin bir mücadele ve kontrollerin gerçekleştirilmesidir.Bu tezin birinci bölümünde, göçle ilgili teorik tartışmalara yer verilmiştir. Burada öne çıkan iki yaklaşım vardır. Bunlar: Neoclassical Political Economy ve Neo-Institutationalism. İkinci bölümde ise Avrupa Birliği'nin oluşturmaya çalıştığı ortak göç politikasına değinilmektedir. Bununla birlikte güvenlik endişesi yaklaşımıyla Avrupa Birliği' nin yasadışı göçü önleyici tedbirleri de anlatılmaktadır. Son bölümde ise, Türkiye'nin göç tarihine ve Türkiye'ye gelen göç akımlarına yönelik oluşturduğu politikalar anlatılmaktadır. Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin başlamasıyla birlikte değişen ve gelişen göç politikalarına da değinilmiştir.Anahtar Kelimeler; Uluslararası Göç, Yasadışı Göç, Transit göç, Mülteci, Sığınmacı, Göç Politikası
Özet (Çeviri)
Ever-globalizing world in both Cold War and Post-Cold War world has witnessed migration of great amounts and different characteristics. Thus, international migration has assumed increasing importance as a global issue. When we look at the case of Turkey in that context, we notice that it was a source to meet the need of labor force of Europe between the years 1960-1980 and since then it has become a target and transit country for irregular and illegal migrations. Owing to its location at the crossroads of Asia, Europe and Africa, Turkey has served as a source, transit and target country for the emigrants. Most of the illegal and irregular emigrants entering Turkey consist of Asian and Africans emigrants. These irregular migration activities mainly cover transit emigrants, illegal laborers, asylum seekers and refugees. Especially after Turkey?s candidacy for European Union membership, such illegal migration has been an important agenda issue, as far as Turkey-European Union relations are concerned. The European Union?s demands from countries like Turkey on the migration issue can be grouped into two categories. First, improvisation of political and social conditions for asylum seekers and refugees, and second, realization of controls and fight against illegal migration.In consideration of the above- summarized facts, this thesis will focus on the issue of mostly illegal migration to and from Turkey, in the specified context of Turkey?s relations with the EU countries. Accordingly, it will begin, in its first chapter, with some definitional discussion on migration. Due rightly to its importance, then, the following chapter will dwell on a common migration policy, by the ongoing efforts of the EU countries, in the context of their struggle against the negative outcomes of illegal migration. In the last chapter, which precedes an evaluative conclusion, the place of Turkey in the above context will be dealt in due detail, an appropriate stress being on Turkey?s migration policies and relevant changes/developments in the context of the ongoing process of Turkey?s quest for the ongoing process of Turkey?s quest for EU membership.