Alevi revivalism in Turkey: Processes of disenchantment since 1990s
Türkiye'de Aleviliğin yükselişi: 1990 lardan itibaren büyünün bozulması süreçleri
- Tez No: 239441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevi topluluğu, heterodox inanç, kamusal görünürlük, büyüleme, büyünün bozulması, Alevi community, heterodox belief, public visibility, enchantment, disenchantment
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezde Türkiye'de bazı dönemlerde önem kazanan Alevilik, Alevilerve Aleviliğin büyülü gösterilmesiyle yasadığı değisimler ve bu büyününbozulması süreçleri incelenecektir. Özellikle 1990lerden itibaren sol ideolojininumutla sarıldığı Alevilik ve Aleviler hiç olmadığı kadar önem kazanmıs, budeğisim aslında sadece folklorik özellikleriyle dikkat çekici olan Aleviliğedeğisik bir boyut kazandırmıstır.Hatta Aleviliğin Sünnilikten daha üstün olduğuSünniliğin saldırgan, dinci, radikal bir mezhep olduğu, Aleviliğin ise hümanist,esitlikçi, çağdas bir inanç olduğu vurgulanmıstır. Aleviler ise bu durumdanolumsuz biçimde etkilendikleri görülmüstür. Her ne kadar bazı dönemlerdekamusal görünürlükleriyle göz önünde bulunsalar da bu dönemlerde politizeolmus, bu dönemlerin de hep kısa sürmesiyle yalnız kalmıslardır. BuradaAleviliğin nasıl büyülü gösterildiğini, bu büyünün ideolojik, siyasi, toplumsalyönleri irdelenecektir. Daha sonra bu büyünün bozulup bozulmadığı değisikhipotezlerle kanıtlanmaya çalısılacaktır. Hipotezler entelektüel yazarlarla vebilim adamlarıyla yapılacak olan röportajlarla da desteklenmeye çalısılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores Alevism which gained more importance in certaintime periods, Alevis, the changes that they have been exposed to and thedisenchantment process of Alevism. Especially since the 1990s, Alevis andAlevism of which leftist ideology hopefully embraced became important thanever and added a different dimension to Alevism. Also it was emphasized thatAlevism was superior Sunnis as Sunnis was seen as a violent, bigot, a radicalsect while Alevism was seen as a humanist, equitable, modern belief.It is clear that Alevis have been influenced negatively by this situation.Although they were taken into much consideration in certain time periods bytheir public visibility, these periods lasted in a short time and they are left allalone as they became politicized. We will explore how Alevism was illustratedas an enchantment. The ideological, political and social aspects of thisenchantment will be analyzed. Different hypothesis will be used to determinewhether this enchantment is valid or not. Hypotheses will be proved via theinterviews with intellectuals and Alevi writers.