Russian challenges concerning Ottoman Boghdan
Osmanlı Boğdan'ı üzerine Rus tehditleri
  1. Tez No: 239475
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN BUZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rus, Boğdan, Mücadele, Güç dengesi, Ottoman, Russian, Boghdan, Challenges, Balance of Powers
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Osmanlı Rus iliskileri 15. yüzyıldan itibaren devam etmektedir. Değisen güçdengesi ile bu iliskilerin sekli de değismistir. 18. yüzyıla gelindiğinde, Rusların artıkBoğdan'da Osmanlıların aleyhine genislemeye basladığı görülüyor. Boğdan beyliği için18. yüzyıl Rus isgallerinin ve propagandalarının yasandığı bir dönemdir.Bu çalısmada, ilk önce, Boğdan'ın Osmanlı idaresindeki tartısmalı statüsü elealınacaktır. ?kinci bölümde ise, Osmanlıların bölgedeki 16. yüzyıldan 18. yüzyılakadarki yönetimi incelenecektir. Son bölüm ise, Rusların Boğdan'da Osmanlılara karsımücadeleleri hakkında olacaktır.Bu çalısmada, Arsiv Malzemelerinin yanı sıra Osmanlı kronikleri yabancıseyahatnameler, yazma eserler kullanılıp değerlendirmeleri yapılacaktır. Bu tezOsmanlı Rus iliskileri ve bölge ile alakası bakımından önerilerde bulunmaktan ziyadetasviri bir çalısmadır.
Özet (Çeviri)
The Ottomans and the Russians have been in touch with each other since thefifteenth century. The mood of the relations had altered in accordance with thechanging balance of powers. By the eighteenth century, Russian expansion at theexpense of the Ottomans was to take place in Boghdan. For the principality, theeighteenth century was a time of occasional Russian invasions and propagandaagainst Ottoman rule.In this research, first of all, the controversial status of Boghdan under Ottomanrule is introduced in the first chapter. Then, the second chapter will be dealing withthe relations between the Ottoman Empire and the principality of Boghdan from thesixteenth to the eighteenth century. Finally, the last chapter is about the challengesthat the Russians posed to Ottoman existence in the region.In doing so, the Archival materials, Ottoman chronicles, foreign travel accounts,and independent works, manuscripts, are employed and evaluated. Rather thansuggestions concerning the region and the relations between Russia and theOttoman Empire, this thesis will be a descriptive study of the principality of Boghdanand the challenges of Russia.