Ali Emiri Efendi ve divanı
Ali Emiri Efendi ve divanı
- Tez No: 239499
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Emîrî, Divan, Gazel, Kaside, Kitap, Ali Emîrî, Divan, Ghazal (lyric poem), Kaside (poem of more than fifteen rhyming distiches in which a person is praised, ) Book
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 527
Özet
Bu tez çalışmamızda konu olarak Ali Emîrî Efendi'nin Divanı'nı Latin Harflerine transkribe etmeyi tercih ettik. Ancak sadece bununla sınırlı kalmayıp şairin hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve şiirlerinin şekil ve muhteva özelliklerini de ayrı ayrı ele aldık.Çalışmamız dört bölümden oluştu. Birinci bölümde şairin hayatı ve şahsiyetine yer verildi. Özellikle şahsiyeti ile ilgili bölümde şair çeşitli özellikleri ile ele alınmaya çalışıldı.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise şairin edebi kişiliği, eserleri ve fikir hayatı incelendi.Bu bölümde de şairin edebi kişiliğine etki eden unsurlar ayrı başlıklarla tespit edilip değerlendirilmeye çalışıldı.Eserleri ise başta Millet kütüphanesi olmak üzere çeşitli kaynaklardaki bilgilerden de yararlanılarak ayrıntılı bir şekilde tanıtıldı.Üçüncü bölümde bu çalışmanın bel kemiğini oluşturan divanın şekil ve muhteva özellikleri ele alındı. Divanın muhtevası alt başlıklar oluşturularak ve örnekler verilerek bilgilendirilmeye gayret edildi. Şekil özelliklerinde ise divanda geçen nazım şekilleri ve türleri hakkında bilgiler verildi.Çalışmamızın son kısmı ise asıl konumuz olan transkripsiyonlu divan metnine ayrıldı. Çalışmanın sonunda ise araştırmalarımız sırasında faydalandığımız kaynakların listesi verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, we preferred to transcribe the Divan of Ali Emiri Efendi into the Latin alphabet as the subject of the thesis. However our study is not limited to the above-mentioned transcription only but also we dealt separately with the life of the poet, his literary personality, his works and form and content of his poemsOur study consists of four chapters. The first chapter covers the life and the personality of the poet. His personality is discussed in particular in the section related to the personality of the poet with different characteristics of his personality.In the second chapter, his literary personality, works and his thought life are analyzed. In this chapter, factors that had influenced his literary personality discussed and elaborated under separate headlines. As regards to his works, in this chapter his works are presented and explained in details by collection and compilation of information from various sources, mainly from the Millet library.The third chapter of our study covers the special characteristics of the form and content of Ali Emiri?s Divan which forms the backbone of this thesis study. It is tried to provide information about the content of the Divan by creating subheadings and illustrating examples from his works. As regards to the characteristics of the form of the Divan, information is furnished on the forms and kinds of verses included in the Divan.Followed by references, transcription of available material comprises the final section. The last chapter of our study covers the Divan?s transcribed text, the subject matter of our thesis study.