Abdü'l-'Azìz 'Asım-ı 'Irákí'nin hayatı, edebi kişiliği ve divanı
Abdu'l-Aziz Asım-ı Irãki, his life, his literary personality and his divan
- Tez No: 446230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVDA ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdülaziz Asım, Klasik Türk Edebiyatı, Abdülaziz Asım and classical Turkish Literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada XIX. yüzyılda klasik edebiyat geleneği ile yetişmiş olan Abdülaziz Asım'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri tanıtılmıştır. Divanın çeviri yazılı metni hazırlanmış, metnin biçim ve muhteva incelemesi yapılmıştır. Abdülaziz Asım, Türk Edebiyatı'nın batılılaşma döneminde yaşamış ve eser vermiş olmasına rağmen klasik edebiyat geleneğinden eserler vermiştir. Çalışmamız Abdülaziz Asım'ın 52 varaktan oluşan, Millet Kütüphanesi, Ali Emiri Efendi, Manzum Eserler bölümünde AEMN268 numarada kayıtlı divanın tenkitli metnidir.
Özet (Çeviri)
In this study, Abdülaziz Asım, who educated in 19th centruy with classical literature customs, his life, literacy, personality and works have been introduced. Translation written text of classical ottoman poetry has been prepared and its style and content has been examined. However he had lived in the term of westernisation of Turkish Literature, and had works, he has given works in the line of classical literature. Our study is about Abdülaziz Asım's works in the part of written verses which consist of fifty two gold leaf and are registered AEMN 268 in National Libary.