Dede Ömer Ruşeni Divanı'nın (1b-60a) transkripsiyonlu metni ve sözlük çalışması
The divan by Dede Ömer Ruşeni (1b-60a) transcription - glossary
- Tez No: 249749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dede Ömer Ruşeni, ottoman poets, ottoman poetry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
XV.yüzyılda yaşamış olan mutasavvıf şairlerimizden Dede Ömer Ruşeni'nin Ali Emiri Efendi Manzum Eserler(Millet Kütüphanesi)182 numarada kayıtlı divanının 1b-60a sayfaları arasında yer alan şiirlerini incelediğimiz bu çalışmada divan edebiyatımızın yekunu içerisinde önemli bir yeri olan bir divan sahibine dolayısıyla eserine yer verdik. Eserde divan şiirinin hemen her alanındaki özelliklerinin yansıtıldığını gördük. Sanatkarane bir dil kullanılmış olmasına rağmen eserde o günün Türkçesinin önemli izlerini de bulmak mümkündür.Çalışmamız giriş, transkripsiyonlu metin ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır.Anahtar kelimeler : Dede Ömer Ruşeni, divan edebiyatı, divan
Özet (Çeviri)
This paper studies the poems on pages 1b-60a of the divan by Dede Ömer Ruşeni, one of the sofi poets who lived in 15th. Century. This divan is registered at number 182 of Ali Emiri Poetry Works by at Millet Kütüphanesi (Nation Library). This study focuses on this distinguished poet and his significant work in Otoman Poetry.It is observed that Otoman PoetryAlthough the work was written in a artistic language, it is alsı possible to see the traces of language of that era. This work consists of an introduction transcripted text and a glossary.