Molla Murad Divanı, inceleme-metin
The Divan of Molla Murad, study-text
  1. Tez No: 239519
  2. Yazar: DAVUT KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Mehmed Murad Nakşibendi, Molla Murad Divanı, İstanbul Çarşamba, Mesnevihan, Şairler, Sheikh Mehmed Murad Nakşibendi, Mullah Murad Divan, IstanbulÇarşamba, Mesnevihan, Poets
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Şeyh Mehmed Murad Nakşibendi Divanı (Molla Murad Divanı),Haz. Davut Köse, Danışman: Doç.Dr. Yusuf Çetindağ, Fatih Ünv. SosyalBilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2008.Şeyh Mehmed Murad Nakşibendi (1788-1848) yılları arasında yaşamışNakşibendi Tarikatına bağlı bir şeyhtir. Dönemin önde gelen tasavvufalimlerinden biridir. Nakşi ve Mevlevi tarikatlarının yakınlaşmasını sağlamış veİstanbul Çarşamba Semtinde bir mesnevihane yaptırmıştır. Dönemin ünlümesnevihanlarından biridir.Bizler de Mehmed Muradın, hayatını, eserlerini dönemindeki siyasi ve sosyalolayları ve eserlerinden divanını günümüz harflerine aktararak edebiyatdünyamızın ve okuyucunun istifadesine sunmak istedik.
Özet (Çeviri)
Sheikh Mehmed Murad Nakşibendi Divan (Mullah Murad Divan), Prepared byDavut Köse, Adviser; Associate Professor Yusuf Çetindağ, Fatih Üniversity,Institute of Social Sciences, MA Thesis, İstanbul 2008.Sheikh Mehmed Murad Nakşibendi lived between (1788-1848). He was asheikh who was a member of Nakşibendi religious order. At the time, he wasone of the leading Islamic mysticism scholars. He provided Nakşi and Mevlevireligious orders to get closer to each other and constructed a Mesnevihane inÇarşamba district, in Istanbul. At the time, he was one of the famousmesnevihans.We tried to convey in contemporary letters the life of Mehmed Murad, and hisliterature, as well as the political and social matters which occured during hislife time, for the use of the readers and the world of letters as well.