Volume and viscosity behavior of some amino acids in water and in 6M GuHCl
  1. Tez No: 2832
  2. Yazar: BÜLENT BELİBAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AYRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: amino asit, görünür molal hacım, viskozite B- ve D- katsayıları, GuHCl, denatürasyon. iv, Amino acids, apparent molal volume, GuHCl, viscosity B- and D-coef f icients, denaturation ii
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
DZET BAZIHAMİNG ASİTLERİN SU VE 6 M GuHCl İÇERİSİNDEKİ HACIM VE VİSKOZİTELERİ BELİBAGLI, BÜLENT Yüksek Lisans Tezi, Gıda Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol AYRANCI Şubat 19B8, B7 sahife Bazı aminD asitlerin su ve 6 M Guanidin HidrDklorür (GuHCl) içerisinde 298.15 K de görünür molal hacımları ve viskozite B- ve D- katsayıları belirlendi. Hacımlar diferensiyel balans metodu kullanılarak, viskoziteler ise Cannon-Fenske tipi viskometreler kullanılarak tayin edildi. Sonsuz seyreltideki görünür molal hacımları *°, ve viskozite B-, katsayıları en küçük kareler metodu kulla nılarak ve lineer extrapolasyon yapılarak belirlendi. *°deqerleri sudan 6 M GuHCl'e transfer hacimlerini belirlemek için kullanıldı. Hem transfer hacımlarının ve nemde viskozite B- katsayılarının pozitif olduğu görüldü. Bu sonuçlar GuHCl molekülleri ile amino asit molekül lerinin yüklü merkezleri arasında kuvvetli etkileşimler olduğunu gösterdi. GuHCl içerisinde yapılan bu çalışma Bonuçları lite ratürden alınan ve GuHCl yerine üre kullanılarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldığında GuHCl'ün amino İÜasitlerle üreden daha kuvvetli etkileşimler yaptığı sonucuna varıldı. Bu da EuHCl * ün üreden daha kuvvetli bir denatürant olduğunu gösterdi. Protaminin kısmi spesifik hacminin belirlenmesinde, amino asitlerinin kısmi spesifik hacımlarının eklenebi- lirliği incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VOLUME AND VISCOSITY BEHAVIOR OF SOME AMINO ACIDS IN WATER AND IN 6 M GuHCl BELIBAGLI, BÜLENT M.Sc. in Food Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. EROL AYRANCI February 1988, 87 pages Apparent molai volumes ( *v ) and viscosity B-and D-coeff icients of some amino acids have been determined in water and in aqueous 6 M Guanidine Hydrochloride ( GuHCl ) solution at 298.15 K. A differential balance method was used for volume determinations, and for viscosity measurements Cannon Fenske type viscometers were used. The apparent molal volumes at infinite dilution ft*° and viscosity B-coeff icients were determined by linear extrapolation using the least-squares method. Data have been utilized to calculate the volumes of transfer of the amino acids from water to 6 M GuHCl. The results showed that both volumes of transfer and B-coeff icients of transfer were all positive. The results were interpreted in terms of strong interactions of GuHCl molecules with charged centers of amino acid molecules.A comparision of results obtained in this work for GuHCl and those obtained from literature for urea has shown that GuHCl has stronger interactions with amino acids than urea. This lead to the conclusion that GuHCl is a stronger denaturing agent than urea. The $ v ° data were also used in examining the additivity of partial molal volumes of amino acids in determining the partial specific volume of protamine.