The effects of culturally constructed gender roles on individuals: The case of masculinity in the plays of Arthur Miller, Tennessee Williams, and Sam Shepard
Toplum tarafından oluşturulmuş cinsiyet rollerinin bireyler üzerindeki etkisi: Arthur Miller, Tennessee Williams ve Sam Shepard'ın oyunlarındaki erkeklik olgusu
  1. Tez No: 239525
  2. Yazar: İLKNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİSAM MANSUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsel Kimlik, Erkeklik, Kadınlık, Amerika'daki Erkeklik, Gender, Gender Identity, Masculinity, Feminity, American Masculinity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde cinsel kimliğin ve cinsiyet rollerinin toplum tarafından oluşturulmuş nitelikler olduğunun üzerinde durulacaktır. Farklı akademisyenlerin teorilerine dayanarak cinsel kimliğin doğuştan gelen bir özellik olmadığı savunulacaktır. Bütün insanlar aynı özelliklere sahip olarak doğsalar da toplumlarının dayatmaları sonucunda insanların nasıl erkek ya da kadın olarak farklı cinsel kimliklere yönledirildikleri incelenecektir .Cinsel kimlik toplum tarafından oluşturulduğu için belirli bir cinsel kimliği ya da değişmeyen bir erkekliği tanımlamak imkansızdır. Çünkü her toplumun erkeklik olgusu birbirinden farklıdır. Bu tezde 20. yüzyılda Amerikan toplumunda hakim olan erkeklik olgusu üzerinde durulucaktır. Bu tezde, erkeklik olgusu ve para kazanma arasındaki ilişki Death of a Salesman adlı eser vasıtasıyla incelenecektir. Aile üzerindeki hakimiyet, cinsel güç ve erkeklik arasındaki ilişkiyi göstermek için ise A View from the Bridge adlı oyun analiz edilecektir.Son kısımda ise fiziksel güç, agresiflik ve erkeklik arasındaki ilişki üzerinde durulacaktır. Erkekliği korumak ve yeniden kazanmak için şiddetin erkekler tarafından nasıl işlevsel bir şekilde kullanıldığını göstermek amacıyla A Streetcar Named Desire adlı eser analiz edilecektir. Erkeklik olgusu ve fiziksel güç arasındaki bağlantıyı sergilemek için ise The Late Henry Moss adlı eser incelenektir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on gender identity and gender roles as culturally constructed entities. The fact that gender is not something innate will be discussed in this thesis in relation to theories of different scholars. It will be suggested that people are channeled into different categories of gender, such as masculinity and feminity, through the impositions of their societies despite the fact that they have both masculine and feminine traits within them.As gender identity is a cultural construction, it is not possible to define a fixed gender identity or a stable masculine perception because every society?s perception of masculinity changes. The thesis focuses on the American society?s perception of masculinity in the twentieth century. In this thesis, the relationship between masculinity and money earning will be examined through Death of a Salesman while the link between sexual competence, control over the family and masculinity will be analyzed through A View from the Bridge.The thesis will focus on the relationship between physical power, aggressiveness and American masculinity in the last part. The instrumental usage of violence to maintain masculinity will be analyzed through A Streetcar Named Desire while the relationship between physical power and masculinity is examined through The Late Henry Moss.