Popular Americanization of the vampire narrative as exemplified by the Blade films, Neil Jordan's cinematic adaptation of Interview With the Vampire, Catherine Hardwicke's Cinematic Adaptation of Twilight and Richard Elfman's Revenant
Blade, Vampirle Görüşme, Alacakaranlık ve Revenant filmlerinde vampir anlatının kültürel Amerikanlaşması
  1. Tez No: 239530
  2. Yazar: NECMETTİN ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vampirler, Amerikan kültürü, Korku türü, Amerikanlaşma, Doğallaşma, Sinema, Vampires, American Culture, Horror Genre, Americanization, Naturalization, Cinema
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bram Stoker'ın 1897 yılında İngiltere'de kaleme aldığı Drakula romanı yayınlanmasından bu yana vampir anlatı sanatsal spektrumda pek çok yorumun odak noktası haline geldi. Bu tezin amacı da Blade filmlerinde, Neil Jordan'ın Vampirle Görüşme, Catherine Hardwick'in Alacakaranlık ve Richard Elfman'ın orijinal Revenant filmlerinde vampir karakterinin nasıl keskin bir Amerikanlaşma sürecine girdiğini açıklamaktır. Tez vampirin ne anlama geldiğini ve genel hatlarıyla karakteristik özelliklerini tanımlamakla başlıyor. Vampir imajını ana hatlarıyla anladığımızda onun değişimini daha kolay bir şekilde yorumlayabiliriz. Bir sonraki bölümde tam olarak Amerikanlaşma fenomeninin ne olduğunu açıklanıyor. Teori, eleştirmen Linda Badley'in ?doğallaşmış vampir? fikriyle genişliyor. Amerikanlaşma, edebiyatla başlayan bir sürecin sinemayla ivme kazandığını açıklamak üzere kullandığımız bir terimdir. Sanatçıların vampireleri her zaman insanlığa daha yakın, şeytani kötülüklere daha uzak algıladıklarından dolayı Amerikanlaşmış vampir pekçok doğaüstü ve yaratık özelliklerini kaybederek basit bir kan içici durumuna indirgenmiştir. Vampir karakterin bu yolla geleneksel korku sinemalarındaki canavardan daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmasını sağlamak amacıyla bir çeşit görsel pazarlama hilesi haline dönüştüğü fikrindeyiz. Amerikanlaşmış vampir sinemasının ne şekilde korku sineması türünden estetiksel açıdan ayrıldığını kanıtlamak amacıyla üçüncü bölüm vampir film tarihini ve alt türdeki gelenekleri gözden geçiriyor. Seçilen filmlerde popüler vampir kültürünün bir analizi sonuç kısmına doğru uzanıyor. Bu sayede, bu filmler vampir imajını Amerikan kültürü içinde başarıyla yeniden ne şekilde yarattığını ve vampirlerin bu kültüre ne şekilde tekrardan yerleştiğini belirliyor.
Özet (Çeviri)
Since the publication of Bram Stoker?s novel Dracula in England in 1897, the vampire narrative has been the subject of many interpretations across the artistic spectrum. The purpose of this thesis is to explain why the vampire character has recently undergone an acute Americanization in the popular Blade sequels, Neil Jordan?s adaptation of Anne Rice?s novel Interview with the Vampire, Catherine Hardwicke?s adaptation of Stephenie Meyer?s novel Twilight and Richard Elfman?s original feature film The Revenant. This thesis begins by defining what is a vampire and describing its general characteristics. When we understand the vampire?s basic image we can more easily study its transformation. We follow with a chapter dedicated to explaining the actual phenomenon of Americanization. This theory expands on critic Linda Badley?s idea of the ?naturalized vampire?. Americanization is a term we use to explain a process begun in literature but accelerated in movies. An Americanized vampire remains a blood drinker but has lost many of its supernatural and monstrous qualities as artists have conceived it always ever closer to humanity and farther from diabolical evil. We argue that the vampire character has evolved in this way as a cinematic marketing ploy meant to appeal to a wider audience than the traditional horror movie monster. The third chapter briefly reviews the vampire?s film history and the sub-genre?s conventions in order to demonstrate how the Americanized vampire cinema diverges aesthetically from the horror movie genre. An analysis of the pop culture vampire presented in selected motion picture productions follows. In this way the thesis determines why these films achieved popular success by reimagining and relocating vampires within American culture.