Stratejik lojistik işbirliklerinin Türkiye'de uygulanma düzeyinin 500 büyük sanayi kuruluşu açısından incelenmesi
Analysis of 500 biggest industrial establishment as a matter of strategic logistics partnerships' implementation level in Turkey
  1. Tez No: 239651
  2. Yazar: İDİL ALTIPARMAKOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜMRÜT ECEVİT SATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Logistics, Strategic Partnerships, Strategic Logistics Partnerships
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal yapıların sürekli olarak değişmesi sonucunda işletmeler birçok yenilikle karşı karşıya kalmaktadır. Son yıllarda değişen rekabet koşulları nedeniyle yükselişe geçen lojistik sektörü tüketici tatmininin arttırılması ve rekabet gücünün elde edilmesi konularında sağladığı avantajlarla ön plana çıkmaktadır. Lojistik alanının sadece maliyet avantajı sağlama açısından değerlendirilmesinin ötesinde gelir yaratmak için de kullanılabileceğinin de fark edilmesi, sektörün önem kazanmasında etkili olmuştur.Lojistik sürecinin en etkin ve verimli bir biçimde yönetilebilmesi konusunda çeşitli görüşler mevcuttur. Stratejik lojistik işbirlikleri bu anlamda kullanılabilecek etkili araçlardan bir tanesidir. Lojistik sürecinde yer alan faaliyetlerin ve ilişkilerin maliyetli ve uzmanlık gerektiren yapısı nedeniyle firmaların sinerji yaratacak şekilde işbirliğinde bulundukları görülmektedir.Bu çalışmanın temel amacı lojistik kavramının neden önemli olduğunun belirlenerek stratejik lojistik işbirliklerinin bu alanda nasıl kullanılabileceğine ilişkin saptamaların yapılmasıdır. Bu doğrultuda, lojistikle ilgili genel tanımlamalarla beraber lojistiğin işletme fonksiyonları ile ilişkisi, tedarik zinciri yönetimi, rekabet gücü açısından değerlendirilmesi ve lojistik alanındaki yeni yaklaşımlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bununla beraber stratejik işbirliği kavramından yola çıkılarak stratejik lojistik işbirliği yapısı değerlendirilmiş, stratejik lojistik işbirliklerinin nasıl başarılı olacağı ve işbirliklerinde yaşanabilecek sorunlar üzerinde de durulmuştur. Ayrıca işbirlikçi firmanın seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalarda konu dahilinde incelenmiştir.Çalışmanın araştırma bölümünde Türkiye'de ve dünyada lojistik sektörünün durumu çeşitli tablo ve şekillerin de yardımıyla ele alınarak lojistik sektörü açısından birçok avantaja sahip olan ülkemiz açısından sektörün geldiği nokta incelenmiştir. Bu yolla ülkemizdeki lojistik sektörü ile dünyadaki lojistik sektörü karşılaştırılarak, ülkemizde yapılması gerekenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun ardından stratejik lojistik işbirliklerinin İstanbul Sanayi Odası tarafından saptanan 500 büyük firma arasında ne kadar uygulandığının belirlenmesine yönelik anket çalışmasının sonuçları değerlendirilmiştir. Lojistik işbirlikleri ile ilgili faktörlerin incelenmesinin yanı sıra lojistik kavramının firmalar için neden önemli olduğu, lojistik işbirliklerinden beklentiler, elde edilmesi düşünülen kazançlar, yaşanabilecek sorunlar gibi konular da araştırmaya dahil edilerek genel bir durum saptamasının yapılması amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Lojistik, Stratejik İşbirlikleri, Stratejik Lojistik İşbirlikleri
Özet (Çeviri)
As a result of changes in political, economic and social structures in the world, companies meet lots of innovations. In recent years in the wake of changing competition rules logistics sector become more popular as it provides advantages about consumer satisfaction and competitive power. Awareness about usage of logistics not only for cost reduction also for revenue creation make logistics more important.There are several opinions about managing logistics effectively and efficiently. Strategic logistics partnerships are one of the beneficial tools used in logistics management. As a result of costly and specialized structure of logistical activities and relationships, it is seen that companies join in a partnership in order to create synergy.The main aim of this study is determining importance of logistics concept and confirming how logistics partnerships can be used in this area. In this context relationship of logistics with business functions, supply chain management, evaluation of logistics related with competitive power and new approaches are examined in the study together with general definitions about logistics concept. In addition to this beginning with strategic partnerships structure of strategic logistics partnerships is evaluated, success factors and possible problems are determined. Also basic points in choosing partner company are investigated.In the research section of the study, structure of sector in Turkey and in the world is analysed. It is aimed to determine necessities about the sector in Turkey by the help of comparision of the world and the country. After this survey results about determining application level of strategic logistics partnerships among 500 Biggest Endustrial Association are analysed. In addition to examination of factors related with logistics partnerships, expectations, gains and possible problems are investigated in order to make a due diligence.