Hizmet işletmelerinde pazar yönlülük ve Türk bankacılık sektörü işletme uygulamalarının değerlendirilmesi: Isparta il merkezinde bir uygulama
Market orientation in service firms and evoluation of Turkish banking sector applications: practice in Isparta
  1. Tez No: 239685
  2. Yazar: AHMET SONGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN PAPATYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar Yönlülük, Hizmet İşletmeleri, Müşteri Odaklılık, Bankacılık, Market Orientation, Service Firms, Customer Orientation, Banking
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin amacı, pazar yönlülük kavramının Türkiye ve dünyadaki seyrini incelemek ve Türkiye bankacılık sektöründe pazar yönlülük kavramının algılayış ve uygulanışını belirlemektir.Araştırmada Kohli ve Jaworski'nin pazar yönlülük ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirliği test edilmiştir. Bu amaçla Isparta merkezdeki bankalarına yönelik anket formu düzenlenmiştir. Anketler Isparta merkezde faaliyet gösteren 17 bankanın üst düzey yöneticilerine uygulanmıştır. Kohli ve Jaworski ölçeğinin pazar yönlülüğü oluşturan bileşenleri olan; pazar bilgisinin oluşumu, pazar bilgisinin yayılması ve pazara hızlı tepki bileşenleri arasında regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan regresyon analizinde ise, pazar bilgisinin yayılması ve pazara hızlı tepki bileşenlerinin, pazar bilgisinin oluşumu bileşeni tarafından yüksek oranda açıklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is examining the progress of market orientation in Turkey and in the world and determining the perception and application of the market orientation concept in Turkish banking sector.In research Kohli and Jaworski?s market orientation scale is used. The reliability of scale is approved. For this purpose bank orriented survey sheet is created for the banks in Isparta. Survey sheets are applied to the senior executives of 17 banks that have operations in Isparta centre. As a result of these researches, survey sheet is found dependable. The regression analysis is done between composing market information, spreading market information and fast reaction components to market. And also these are Kohli and Jaworski?s scale components that compose the marketing orientation. In this regression analysis, it is seen that spreading market information and fast reaction components to market is explained of a high percentage by the composing market information component.