Rüzgâr enerjisi yatırımları ve Isparta ilinde kurulabilecek rüzgâr enerjisi santralinin ekonomik analizi
Wind power investments and economic analysis of a wind power plant that can be built in Isparta
- Tez No: 239684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ CÜNEYT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rüzgâr Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi Yatırımları ve Finansmanı, Isparta
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüz insanı yaşamının her noktasında enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Fosil enerji kaynaklarının yakın gelecekte tükenme ihtimalinin bulunması ve çevreye verdikleri zarar insanoğlunu alternatif enerji kaynakları aramaya itmiştir. Bu bağlamda, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına ve özellikle rüzgâr enerjisine talep artmıştır.Bu tezin amacı, rüzgâr enerjisi santrali yatırımları ve bu yatırımların finansmanını incelemek, Isparta ilinde kurulabilecek bir rüzgâr enerjisi santralinin ekonomik analizini yapmaktır.Birinci bölümde enerji kaynakları ve rüzgâr enerjisi başlığı altında genel olarak enerji kaynakları ve rüzgâr enerjisi hakkında bilgiler verilmiş Dünya' daki ve Türkiye' deki uygulamalarına değinilmiştir.İkinci bölümde rüzgâr enerjisi yatırımları, maliyetler, finansman kaynakları ve teşvik uygulamalarına değinilmiştir.Üçüncü bölümde Isparta İlinde kurulacak bir rüzgâr enerjisi santralinin ekonomik analizi ?RetScreen Temiz Enerji Proje Analiz Yazılımı? kullanılarak yapılmıştır.Sonuç olarak kullanılan yöntem ve veriler ile yapılan varsayımlar altında halen ülkemizde uygulamada olan rüzgâr enerjisi santrallerinde üretilen elektriğin satış fiyatı baz alınarak Isparta ilinde merkezi şebekeye bağlantılı bir rüzgâr enerji santrali kurulması ekonomik bulunmamıştır. Ancak son günlerde ülkemizde rüzgâr enerjisi santrallerinde üretilen elektriğin satış fiyatının artırılması gündemde olup satış fiyatında söz konusu artışın gerçekleşmesi halinde Isparta ilinde merkezi şebekeye bağlantılı bir rüzgâr enerji santrali kurulması ekonomik hale gelebilecektir. Rüzgâr enerjisi santralinin, rüzgâr hızının projede kullanılandan daha fazla olduğu bir noktaya kurulması, maliyetleri önemli ölçüde düşürücü veya elektrik satış gelirini önemli ölçüde artırıcı gelişmelerin ortaya çıkması durumunda da Isparta ilinde kurulabilecek bir rüzgâr enerjisi santralinin ekonomik olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays human need energy at all aspects of life. The possibility of runing out of fosil fuels in the near future and the hazardous effects of them on the environment, lead human to look for alternative energy sources. Thus, interest in the renewable energy sources and especially in wind power increased.The aim of this study is to examine the wind power investments, the finance of this investments and to economically analyse a wind power plant that can be built in Isparta.In the first chapter, general information about the sources of energy and wind energy were given with the practices in the World and Turkey.The second chapter deals with the wind power investments, costs, financing methods and incentives around the world.In the third chapter, an economical analysis of a wind plant to be built in Isparta was conducted with the help of RetScreen Clean Energy Project Analysis Tool.As a result, with the data(real and hypotetical) used and under the method followed, a grid connected wind plant to be built in Isparta whose electricity generation will be sold at current market prices, is thought to be economically unfeasible. However, nowadays in Turkey the price of electricity generated by wind power plants is planned to be increased. If this increase is realized, a grid connected wind plant to be built in Isparta will be economically feasible. If special locations with wind speeds more than the ones used in the project can be found, or any improvements can be made to diminish the costs or increase the income generated from the plant, it may also be economically feasible to built a grid connected wind plant in Isparta.Keywods: Wind Energy, Wind Energy Investments and Finance, Isparta