Laiklik ve Türkiye'de laiklik sorunu
The laicism and problem of laicism in Turkey
  1. Tez No: 239722
  2. Yazar: ERGİN SERTEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYNET BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Laiklik, sekülermeşme, çağdaşlaşma, batılılaşma, hoşgörü, düşünsel özgürlük, eşitlik, demokrasi, Laicism, secularization, modernization, westernization, tolerance, intellectual freedom, equality, democracy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Farklı inanç gruplarının hoşgörüye dayalı bir şekilde bir arada yaşamalarını sağlayan laiklik, demokrasiyle birlikte anlamına kavuşan bir kavramdır. Sanayileşme ve Fransız Devriminden sonra özellikle demokratik ülkelerin anayasal güvenceye aldıkları laiklik, çağımızda Tanrı ile kul arasındaki ilişkiyi daha özel ve bireysel alana aktarmış, dinsel istismarı önemli oranda engellemişti.Siyasal anlamda ise dinin devlet işlerinden çekilip kendi alanına yönelmesi anlamına gelen laiklik, Batı'da uzun ve sancılı süreçlerden sonra demokratik sistemlerin içerisinde kurumsal hale gelebilmişti. Bu kurumsallık, onun toplumsal anlamda sağladığı işlevsellikle birleşince laiklik; sosyal ve siyasal yaşamın vazgeçilmez öğesi olmuştur.Türkiye, Batı'da yaşanan laikleşme sürecinden ya da çatışmalarından çok sonra yukarıdan aşağıya doğru bir çağdaşlaşma modeli ile laikleşme sürecine giren bir ülkedir. Osmanlı deneyimiyle bu süreci devam ettiren Türkiye, laikliğe geçiş döneminde yapılan yanlışlar neticesinde her dönemde kendini farklı şekillerde gösteren bir laiklik sorunuyla karşılaşmıştır. Sorun, cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar farklı şekillerde devam etmiştir. Bu yüzden sorunu tam anlamıyla irdeleyebilmek için yapılması gereken şey, laikliği ya da laikleşme sürecini geçmişten günümüze tarihsel bir özeleştiriye tabi tutmak olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Laicism which enables various religious groups to live all together in toleration is a concept which got its meaning through democracy. Today, laicism, secured in constitutional terms especially by democratic countries after the Industrialization and the French Revolution, has carried the relationship between God and the human being to a more individual and private position, and prevented religious abuse significantly.Laicism, which means ?in political terms, the withdrawal of religion from state affairs and its engagement within its own territory, was institutionalized in the West through democratic systems after long and painful processes. Laicism became an integral part of social and political life when it merged with the functionality of such kind of an institutionalizing.Turkey is a country which entered into laicism with a modernization coming ?in figurative terms, from `the top to the bottom? long after the laicism process in the West. As a result of the mistakes in the way to secularization, Turkey, continuing this process with the Ottoman experience, has confronted a laicism problem emerging in different ways in each period. The problem continued in various ways from the foundation of the Turkish Republic onwards. For that reason, what is necessary to handle the problem thoroughly must be to subject laicism or secularization to a historical self-criticism of itself from the past to our day.