Türkiye'de siyasal parti ve hükümet programlarında laiklik anlayışı
Understanding of secularism in Turkey, political parties and government programs
  1. Tez No: 419195
  2. Yazar: EMİNE VİLDAN ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Laiklik, Din ve Vicdan Özgürlüğü, Siyasal Partiler, Hükümet Programları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Tarihsel olarak, din-devlet ilişkileri sorunu tüm insanlığın ortak problemi olmuştur. İnsanlık tarihi kadar eski olan yönetim erki ve inanç sistemlerinin karşılıklı ilişkisi sorunu günümüze kadar gelmiş bir tartışma konusudur.Bu çalışmada, din-devlet ilişkileri ve laiklik ilkesi Dünya'daki örnekleri ile birlikte değerlendirmekte ve laiklik konusunda, Türkiye Cumhuriyeti'nde seçim barajını geçerek TBMM'de temsil edilmiş olan siyasal partilerin ve iktidara gelmiş olan hükümetlerin programları incelenmektedir.Çalışmanın ilk bölümünde, laiklik ilkesinin nasıl ortaya çıktığı ve kapsamı değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede bazı Batı ülkeleri ve Türkiye'deki farklı uygulama modelleri ele alınıp incelenmektedir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından itibaren seçim barajını geçerek TBMM'de temsil edilen bütün siyasal partilerin parti programları incelenmekte ve laiklik konusunda siyasal partilerin görüşleri açıklanmaktadır.Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulmuş hükümetlerin hükümet programları incelenmektedir. Burada, din-devlet ilişkilerinin gelişmesi bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmektir.
Özet (Çeviri)
Historically, the issue of religion-government relations has been the common problem for all humanity. The mutual relationship trouble of administrative power, as old as humanity, and belief systems is a subject of debate which reached today.In this study, religion-government relations and the principle of secularism are assessed with examples in the world and as to the issue of secularism; programs of the political parties which have been represented in Turkey Grand National Assembly and governments who came to power are being examined.At the first part of the study, how the principle of secularism was first put for ward and the scope of the principle of secularism are being tried to be evaluated. In this context different practice models in some western countries and in Turkey are being examined.At the second part of the study, party programs of all political parties which have been represented through the electoral threshold in Turkey Grand National Assembly since the establishment of the Republic of Turkey are being examined and this historical transformation is being tried to be illuminated.In the third and last part of the study, governmental programs of governments, founded in the Republic of Turkey, are being examined. In this place, the evolution of religion-government relations is being considered with a holistic perspective.