Kitle iletişim araçlarından internetin Silifke ortaöğretim gençliği üzerindeki etkileri
The effects of mass media tool internet on high school students in Silifke, master thesis
- Tez No: 239765
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Gençliği, Bilgi Toplumu, Bilişim, Sanal İlişki, Sanal Topluluk, Sanal Sohbet (Chat)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, internet kullanımının, liseli gençlerin sosyal hayatlarındaki yerinin ve etkilerinin araştırılmasını konu alan bir alan araştırmasıdır.Bu çalışma, internetin birey ve toplum hayatına hem olumlu hem olumsuz birtakım etkilerde bulunarak toplumsal hayatı biçimlendirmeye başladığı fikrinden yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmanın, sosyolojik araştırmalara henüz yeterince konu edilmemiş bir alanla İlgili olması yönüyle dikkate değer olduğu düşünülmektedir.Araştırmada, liseli gençlerin cinsiyet, maddi durum, devam ettikleri okul gibi genel özelliklerinin yanında, sosyal yaşantıları, ailevi durumları, psikolojik durumları gibi birtakım değişkenlerin internet kullanımı ile ilişkileri araştırılmıştır.Araştırmada, Silifke ilçe merkezindeki liselerde okuyan gençler arasından seçilmiş 480 öğrenciye, 55 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler, birtakım gözlem verileri ile de desteklenerek analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda, ele alınan çeşitli değişkenlerin, gençlerin yaşantılarında internet kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ferdi, toplumsal, ailevi problemlerin ve internete dair değerlendirmelerinin oluşumunda etkin olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak, internetin pek çok avantajının yanında önemli ölçüde olumsuz etkileri de beraberinde getirdiği; bununla birlikte, sosyal hayatımızda vazgeçilmez bir yer edindiği gerçeği açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of internet usage on social life of high school students and its place in social life of high school students in Silifke.This study realized by starting out the idea that internet usage has positive and negative effects on person and social life. On the other hand internet usage starting to give shape to social life.In this study, the relations between internet usage and sex, school, social life, family, psychology, monetary conditions of high school students have been investigated.I chose mass madia tool internet as subject because there are not many study on this subject.In this study, 480 students who attend high school in Silifke have been choosen and a public survey including 55 questions has applied. Obtained data and observations have been analized.The result of this study shows that internet usage causes some personal, social, familial problems.As a result, despite internet has many advantages, it has many negative effects on high school students. On the other hand it is a reality that internet has an important place in our social life.Key Words :Internet, Internet youth, information society, data processing, imaginary relation, imaginary group, chat.