Kültür üretim sistemi ve kültür göstergeleri ile reklamların anlamlandırılması
Cultural production system and giving meaning to advertisement with cultural indicators
- Tez No: 239786
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA SAVAŞ GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: kültür, kültür göstergeleri, kültür üretim sistem, reklamlar, culture, cultural indicators, cultural production system, advertisements
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Toplumların kültürel özellikleri iletişim sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bir iletişim aracı olan reklamlar da mesajı tüketicilere iletirken o toplumun kültürel özelliklerini reklam iletisinde farklı yollar ile yer vermektedirler. Reklamlarda, iletinin gerçekleştiği o topluma ait değerler, gelenekler-adetler, kahramanlar-önderler ve semboller yani bu kültür göstergeleri kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, reklamın kültür ile olan ilişkini tartışarak kültür üretim sistemi içerisinde mesajı tüketiciye ulaştırmadaki iletişim rolü ve reklamda yer alan mesajın kültür göstergeleri (kültür unsurları) ile nasıl anlamlandırıldığını göstermektir. Bu çalışma ile birlikte, reklamların tüketiciyle buluştuğu ortamlarda anlamın doğru bir şekilde iletilmesinde kültür göstergelerinin kullanılmasını ve her toplumun kültürel özelliklerine göre doğru bir pazarlama stratejisinin oluşturulmasında yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Cultural features of societies has an important role in communication process. In addition, advertisement as an communication tool uses cultural features in advertisement?s messages in different ways. Cultural indicators that values, customs-traditons, heros-leaders and symbols are used. The aim of this thesis is to discuss relation between the culture and advertisment, the role of advertsiment in cultural production system, and show that how the advertisiment message is given explaining with cultural indicators. The importance of this thesis is that meaning of message reaching as truely by using cultural indicators and true strategic marketing to target groups according to cultural features.