Toplumsal iletişim açısından toplumsal hareketler
Social movements in association with social communication
  1. Tez No: 239962
  2. Yazar: ESENGÜL AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURÇAY TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal iletişim, yeni toplumsal hareketler, yaşama evreni, sosyal aktör, öz-düşünümsellik, sermaye, medya, Social communication, new social movement, universe of life, social actor, self-reflexivity, capital, media
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 477
Özet
Bu tez“Toplumsal İletişim Açısından Toplumsal Hareketler”başlığında, Türkiye'deki kadın hareketini, Morçatı, Kamer, Uçansüpürge ve Kagider örgütleri üzerinden toplumsal iletişim açısından incelenmesidir.Bu çalışma ?toplumsal hareketler toplumsal değişimde iletişimi kullanarak etkide bulunabilmekte midirler?? sorusu temelinde başlamıştır. Varılan bulgular şöyle özetlenebilir:Türkiye'deki toplumsal hareketler alanında kadın hareketi özelinde, toplumsal değişimin örgütler yoluyla taşınabildiğini ve kadın hareketinin özellikle 1980'lerin son yarısından itibaren kamusal alanda etkili olduklarını göstermektedir. Örgütlü kadın mücadelesinin yeni bir toplumsal hareket olmasının en belirgin özelliği, kadın hareketinin bir ?kimlik? olarak kendini kamusal alanda tanımlamasıdır.Kadın hareketi, büyük yapılarda ortaya çıkan, açıkça görünür olan ?iktidar? alanlarının dışında, gündelik hayat içindeki iktidar odaklarını deşifre etmiş, iktidarı ve hiyerarşiyi yeniden üreten, otoriteyi güçlendiren her türlü söylemden uzak durarak ve kendi dilini yaratarak, yaşama evrenindeki birbirine bağlı iki kurucu unsur olan dil ve zihniyeti dönüştürmek üzere önemli adımlar atmıştır. Türkiye'deki kadın hareketinde, özellikle ele alınan örneklemde ?aşağıdan-hareket? olarak eylemde bulunanların pratiklerinde toplumsal zihniyetteki dönüşüm süreçlerinde etkili olabildikleri görülmektedir. Mevcut zihniyete etki etmek, ancak bu zihniyeti içeriden tanıyan, o yaşama evreninde olan, kırılma noktalarını tespit eden, içindeki boşlukları bulmuş, ?kendi bilinçlenme sürecini tamamlamış? sosyal aktörlerin eylemlilikleri ile mümkün olabilmektedir. Elitizm ve hiyerarşinin toplumsal hareketler içinde yeri olamayacağı görülmektedir. Öz-düşünümselliğe dayalı, önce kendi yaşama evreni ve zihniyeti üzerine başlayan bir sorgulama, bireysel inisiyatif alanlarımızı geliştirmenin yanı sıra, bir toplumsal hareket açısından sahici ve kalıcı bir değişimin başlangıç noktasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an evaluation of Turkish women movement within the framework of Morçatı, Kamer, Uçansüpürge and Kagider organizations with a title of“Social Movements in Association with Social Communication?.Study was based on the following question; ”Do social movements have an effect on social change by using communication?? Findings can be summarized as:In Turkey under the domain of social movements with a special emphasis on women movements, social change is shown to be conveyed by organizations and women movements starting from second half of 1980's were shown to be effective in public domain. The most pronounced characteristic of organized women struggle as a new social movement is the identification of itself by an ?identity“ in public domain.Women movement deciphered the power cycles in daily life except visible ”power" domains which is evident in big constitutions and took significant steps by re-forming the power and hierarchy, avoiding all kinds of statements which can give strength to authority and by creating its own language and transform interconnected constituent components of language and mentality in her universe of life. Women movement in Turkey, in particular to discussed sample, is demonstrated to be effective in transformation of mentality in people who act as ?bottom-up? in practice. An impact on current mentality can only be achieved by actions of social actors that identify the breaking points and discover the gaps within one's self who ?had completed their self-awareness process? and live in that life of universe. Elitism and hierarchy appeared to have no place in social movements. A probe that begins with our life of universe, which is based on self-reflectivity, is a starting point for social movement as well as developing individual initiative domains.