Yeni toplumsal hareketler bağlamında Mısır ayaklanması ve stratejik çatışma analizi
Egypt uprising in the context of the new social movements and strategic conflict analysis
  1. Tez No: 363359
  2. Yazar: NAGİHAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal hareketler, Arap ayaklanmaları, Mısır, Müslüman Kardeşler, Social movements, Arab uprising, Egypt, Muslim Brothers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
2011 yılında yaşanan halk ayaklanmaları Arap halklarının geçmişindeki önemli tarihlerden biri olacağa benzemektedir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmaları, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra farklı aşamalarla bağımsız devletler haline gelmeleri Arap halkları için nasıl ki tarihi dönüm noktaları olduysa son birkaç yıldır yaşanan değişim dalgası da aynı şekilde hem diktatörlüklerin devrilmesi hem de halkların demokrasi ve özgürlük taleplerini dile getirmeleri açısından önem kazanmaktadır. Özellikle Soğuk Savaş sonrası küreselleşen dünyada liberal değerlerin kitle iletişim araçlarının da etkisiyle daha hızlı yayılma ve kabul edilme imkânı bulması toplumsal hareketlere yeni bir boyut kazandırmıştır. ABD ve Avrupa'da yurtdışı öğrenimi ve ticari faaliyetler gibi faktörler ile dış dünya ile etkileşim kuran, sosyal medyanın etkisi ile farkındalığı artan Arap halkları, özellikle gençler, diktatör rejimlerinin yıllardır süren baskıcı uygulamalarına karşı tepkisel bir ifadeye başvurmuşlardır. Bu tepkisel ifade siyasal, sosyal ve ekonomik taleplerin, yine siyasal otorite ile toplum arasında sağlıklı şekilde işleyen iletişim yollarının kapalı olmasına bağlı olarak, şiddetli sokak hareketlerine hatta iç savaşlara dönüşmesine yol açmıştır. Mısır'da yaşananlar, Siyasal İslam'ın ülkedeki rolü ve geleceği Mısır'ın bölgenin en önemli ülkelerinden biri olması hasebiyle hem bölge için hem de küresel boyutta önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The uprisings of people in Arab countries, within the year of 2011, will apparently become significant landmarks in those nations' histories. Secession from Ottoman Empire in the First World War and becoming independent states with the Second World War have been important milestones for the Arab peoples. Once again Arab countries are going through a historic experience as people voice their demands for democracy and freedom as well as the overthrow of dictatorship with a wave of change in the last few years. Especially within an ever-globalising world following the Cold War, the wider acceptance of liberal values across the nations of the globe along with the ever-spreading use of mass media tools, the concept of mass social events have gained a whole new dimension. The political awareness of the Arab peoples, especially their younger generations, have increased immensely through vehicles of communication such as programs of education abroad, in the United States and Europe; trade relations; use of social media and like. The increasing levels of political awareness lead Arab peoples to display widespread reactionary political responses against their dictators and opressive regimes. However, due to the lack of healthy lines of communication between the individual state authorities and their subjects, or their absence thereof, such rightful political, social and economic demands have caused violent street protests, and downright civil wars. Recent political events in Egypt are especially important at the global level, given the role of Political Islam in that country and the country's significance in the Middle East.