Yeni toplumsal hareketler bağlamında toplumsal cinsiyetin sunumu
The representation of gender in new social movements context
  1. Tez No: 273927
  2. Yazar: FUAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURÇAY TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: New Social Movements, Gender, Homosexuals, Gay, LGBTT, Lambda Istanbul, Public Sphere
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada; yeni toplumsal hareketler içerisinde, Lambda İstanbul eksenli eşcinsel hareketin, toplumsal cinsiyetin sunumu incelenmiştir. Toplumsal cinsiyetin heteroseksist, üstelik erkek iktidar tarafından belirlenen bir anlayış içerisinde, kendine çatlaklar açmaya çalışan lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel(LGBTT) bireylerin kendilerini ifade etmek, haklarını elde etmek daha da önemlisi kendi dünyalarını, kendilerini tanımaları açısından örgütlenmeleri önem taşımaktadır.Toplumsal cinsiyeti kurgulayan erkek heteroseksist anlayış, iletişim araçları ve kurulan toplumsal ilişkiler sayesinde belirlenmektedir. İletişim araçlarının toplumsal ilişkileri belirlediği, gerek yazılı gerek görsel bir çok simgeler aracılığıyla altını çizdiği toplumsal cinsiyet, özellikle feminizm düşüncesi sayesinde yeniden tanımlanmaya başlamıştır. İletişim araçlarını elinde tutan seçkinler, toplumsal yaşamın parçalanmasına izin vermemek adına, toplumsal cinsiyeti kurgularken, gelişen yeni iletişim araçları ve yeni hali ile toplumsal hareketler toplumsal cinsiyet kavramının yeniden sorgulanmaktadır.Dünyadaki LGBTT hareketi, yeni iletişim araçlarından alabildiğince yararlanırken, yeni toplumsal hareketlerinde en önemli dinamiklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de çok yakın bir tarihte örgütlü bir biçimde hareket etmeye başlayan LGBTT hareketi, kamusal alanda LGBTT bireylere yönelik tartışmayı başlatmış, yerleşik olan önyargıları, fiziki ve her türden saldırıya karşı bir duruş sergilemeye başlamıştır.İstanbul'da faaliyet gösteren Lambda İstanbul, yıl içerisinde merkezlerinde yaptıkları etkinlik ve çalışmalar ile LGBTT bireyler arasında bir bilinç oluştururken, her yıl Haziran ayı içerisinde gerçekleştirdiği Onur Haftası ile geniş kitlelere ulaşmaktadır. Lambda İstanbul'un Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü ile kamusal alanda LGBTT bireylerin görünürlüğü adına söz söylediği ve kendi hareket alanlarını yarattığını söylemek mümkün.Anahtar Kelimeler; Yeni Toplumsal Hareketler, Toplumsal Cinsiyet, Eşcinsel, LGBTT, Lambda İstanbul, Kamusal Alan,
Özet (Çeviri)
This study examines the representation of ?gender? by the homosexual movement, specifically by Lambda İstanbul, among the new social movements. Within the heterosexist and male dominant understanding of gender, it is very crucial for the lesbian, gay, bisexual, transvestite, transsexual (LGBTT) individuals who try to open cracks for themselves, to be organized in order to express themselves, to gain their rights, and more importantly, to know themselves and their own worlds.The male dominant understanding which constructs the gender relations is determined by the media and constructed social relations. Gender, which is constructed and underlined through many visual and written symbols by the media is reconsidered and redefined, thanks to feminist thought. While the elites, who control the media, construct gender in order to consolidate the social life, the emerging new media instruments and new social movements question the concept of gender.LGBBT movement in the world makes use of new communication methods as much as possible and also this movement is one of the most important dynamics of new social movements. The lgbbt movement, which started to set out organized in recent times, started the argument devoted to individuals in public area and also presented an attitude that is toward to all settled prejudices, physical and all kinds of attacks.Lambda İstanbul, that has activities in İstanbul, forms consciousness between LGBTT people with all studies and activities which were made in their offices during the year and also meets with the masses by ? Honour Week? that is organised in June every year. It s possible to say that Lamda İstanbul talks in the name of LGBBT people? seem in public area by ?Honour Week? and ?March of Honour? (Gay Pride) as well created its own movement areas .