Anarşizm düşüncesinin şiddet hareketleri ve kamu düzeni üzerindeki etkisi
Effects of the idea's of anarchism, to the violence and the public order
  1. Tez No: 240032
  2. Yazar: BERKANT GÜLSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇUFALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşizm, Yunanistan, Eylemle Propaganda, Anarşist Sol, Suikastler, Anarchism, Greece, Propaganda in action, Anarchist left, Assasinations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Yönetimin olmayışı ve düzensizlik anlamlarına gelen anarşi ve her türlü otoriteye, yönetime, devlet sistemlerine karşı olan anarşizm ideolojisi, devrimci sol görüşün en radikal yanını temsil etmektedir. Anarşizmin tüm düşünürlerince kabul edilen temel amacı insanların sınırsız özgürlüklerini sağlamaktır. Tarihin farklı dönemlerinde Taoizm, Budizm gibi düşüncelerin gelişmesiyle anarşizm düşüncesi olgunlaşmıştır. Belirtilen özgürlükçü düşünceler komünizm, marksizm ve sosyalizm gibi başka sol görüşleri de meydana getirmiştir. Ancak anarşizm bu düşüncelerden belirgin farklılıklar içermektedir. Anarşizmde şiddeti destekleyen düşünürlerin varlığı açıktır ancak Tolstoy, Godwin gibi pasif direniş ve sivil itaatsizlik yanlısı, şiddet karşıtı düşünürlerde söz konusudur. Terörü benimseyen Neçayev, Malatesta gibi düşünürler bu yolla ?Eylemle Propaganda? kavramını oluşturmuşlardır. Fransa'da Meslier, Boétie gibi düşünürler ile özgürlükçü düşünce tarihi başlamış ve şiddet hareketlerini savunan Ravachol ve Vaillant gibi anarşistler ile savunmayan anarşistler ile devam etmiştir. Rusya'da genç aydınların oluşturduğu intelijansiya ve anarşist örgüt ?Narodnaya Volya? ile anarşizm gerçekleştirilmeye çalışılmış bunun yanında karşıt görüşlerde ortaya çıkmıştır. Çar suikastı belirgin eylemlerden biridir.Şiddet yanlısı anarşistler dünyanın birçok yerinde Haymarket olayı, McKinley suikastı, Kronstadt eylemleri gibi eylemlerde bulunmuşlardır. Osmanlı döneminde Kıbrısizade Osman Bey tarafından Türkçe literatüre giren anarşizm cumhuriyet sonrası dönemde anarşizm çalışmaları silik bir şekilde devam etmiş, 1980'li yıllarda kendini göstermiş ve ?Kara? gibi dergiler ile yazılı eserler vermeye devam etmiştir. Güncel anarşist hareket olarak 6 Aralık 2008 günü Yunanistanda Alexandros isimli genç anarşistin polis tarafından öldürülmesiyle daha önceden düzene öfkeli anarşist grubun fitili ateşlenmiş ve bu eylemler kamu düzenine ciddi zararlar vererek, İtalya, Fransa, Almanya ve Türkiye gibi bir çok ülkeye sıçramıştır.
Özet (Çeviri)
Anarchy means the lack of management and disorderliness. Anarchism is against all kinds of authority, management, and states and represents the most radical aspect of revolutionary left. The aim of anarchism is to provide unlimited freedom. The ideology of anarchism has gained a foundation by the development of the ideas such as Taoism and Buddhism throughout history. These liberal conceps have led to the birth of other left wing ideas such as Marxism, communism, and socialism. However, anarchism differs from these ideas in certain aspects. Some anarchist philosophers supported violence, while philosophers who were against violence and supporters of the passive resistance and civil disobedience such as Tolstoy and Godwin also existed. Scholars such as Nechayev and Malatesta, considered the terrorist methods and movements ?Propaganda in Action?. In the history of France, periods of liberal thought were initiated by cholars such as Boétie and Meslier. Anarchists who were the supporters of violence such as Ravachol and Vaillant as well as those who were against violence continued these liberal thoughts. In Russia, anarchism was tried to be established by Clerisy group which consisted of young intellectuals and anarchist organization ?Narodnaya Volya?, but opposite thoughts developed as well. Czar?s assassination was the characteristics of Russian anarchism. Pro-violent anarchists made terrorist actions such as Haymarket, McKinley assassination, and Kronstadt unrest around of the world. In Ottoman Empire, the word `anarchism? was introduced to Turkish Literature by Kıbrısizade Osman Bey. After the republic was established, anarchist movement was barely perceptible, but in the 1980s, anarchist actions reflected themselves in a magazine known as ?Kara?. On 6 December 2008, a young anarchist, Alexandros, was shot by the police in Greece, and it caused turmoil and ignited other anarchist actions by those who were angry at the management. These movements caused serious damage to public order and health and spread to many countries such as Italy, France, Germany and Turkey.