Adli bilişim'de yeni elektronik delil elde etme yöntemleri
Adli bilişim?de yeni elektronik delil elde etme yöntemleri
- Tez No: 240031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Science and Technology, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilişim, Türk Ceza Muhakemesi Kanununda Adli Bilişim, Cep Telefonları Cep Bilgisayarlarından Elektronik Delil Elde Etme, Hafıza Birimlerinden Elektronik Delil Elde Etme, Ses ve Görüntü Verilerinden Elektronik Delil Elde Etme, Computer Forensics, Computer Forensics in Turkish Criminal Procedure Code, Hand Held Device Forensics, Flash Memory Forensics, Audio and Video Forensics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Adli Bilişim çalışmalarında günümüz şartlarında uygulanan yeni yöntemler anlatılmıştır. Günümüz Türk Ceza Muhakemesi hukukunda adli bilişim çalışmalarına yönelik düzenlemelerin bu çalışmada anlatılan yeni delil elde etme yöntemleri kapsamında gözden geçirilerek tekrar ele alınması gerektiği ve teknolojinin gelişimi ile bu tür düzenlemelere ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Çalışmada yeni elektronik delil elde etme yöntemleri anlatılırken, her bir delil elde yöntemi için laboratuar ortamında yapılan ayrıntılı çalışma örnekleri verilmiştir. Ayrıca adli bilişim kavramının kullanımına ilişkin, bu kavramın kapsamı ve hangi alt başlıklardan oluşması gerektiğine yönelik bazı değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the new methods in computer forensics have been described in a broad scope. In the research, it is emphasized that current Turkish Code of Criminal Procedure should be revised according to the new electronic evidence acquisition methods described in the present text, and such revisions should be made as the new technologies emerge. For each electronic evidence acquisition method, the detailed research examples have been presented based on the laboratory studies. In addition, some assessments have been made regarding to the usage, scope and varieties of the term ?computer forensics?.