Ayhan Bozfırat'ın hayatı, sanatı ve eserleri
Ayhan Bozfırat?s life and her art and her works
  1. Tez No: 240050
  2. Yazar: ONUR AYKAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESÎME CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: öykü, roman, toplumsal kaygı, unutulmuş, story, novel, social anxiety, forgotten
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Ayhan Bozfırat, Türk edebiyatına öykü, roman ve çeviri türlerinde eserler kazandırmış bir yazarımızdır. Ancak, edebiyat çevrelerinde daha çok öyküleriyle ismini duyurmuştur.Toplumsal hayattaki çözülme/yozlaşma ve siyasal baskı ortamı, Ayhan Bozfırat'ın yazarlık kimliğini biçimlendiren en önemli unsurdur. Bu yüzden, öykü ve romanlarında toplumsal kaygıyı ön plânda tutmuştur.Öykülerinde; toplumsal açmazları, aile hayatındaki sıkıntıları, kadın-erkek ilişkilerindeki çözülmenin boyutlarını, bireyin siyasî belirsizlik ortamındaki savruluşunu, insanların içlerine atmak zorunda kaldıkları dilekleri/öfkeleri/beklentileri sık sık dile getirmiştir.Çocuk romanlarında, suçlu/problemli bir çocuğun topluma nasıl geri kazandırılabileceğini bilimsel verilerden hareketle ortaya koymuş; Dört Yol Ağzındaki Ev adlı romanında ise 1971 Askerî Muhtırası sonrasında yaşanan sancılı dönemin bireyler ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini işlemiştir.?Ayhan Bozfırat'ın Hayatı, Sanatı ve Eserleri? adlı bu çalışmamızda; Ayhan Bozfırat'ın edebiyatımızdaki yerini, eserlerinin edebî kıymetini belirlemeye çalıştık. Ayrıca, Türk edebiyatının çeşitli sebeplerle unutulmuş/yalnızlığa terk edilmiş isimlerinden birisi olan Ayhan Bozfırat'ı, edebî ürünleriyle yeniden gündeme getirmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Ayhan Bozfırat, is the author who brought work about story, novel and translation types in Turkish literature. But, she is known more about her stories in literature circle.Solution/degeneracy in social life and political pressure environment are the most important factors that formulate Ayhan Bozfırat?s identity. Therefore, she kept the social anxiety in the foreground in her stories and novels.She frequently expressed the social dilemmas, the difficulties in family life, the dimension in relations between men and women being solved, the individual?s difficulty in the political uncertainty environment, the wishes/anger/expectations that the individual must keep inside.In she explained, how the guilty/problematic child can be gained into the society, beside taking help from the scientific data; when it comes to her novel called Dört Yol Ağzındaki Ev (Home in the Crossroads), she specified the negative effects on the individuals and on the society about the painful period lived after 1971 Military Memorandum.In our study called ?Ayhan Bozfırat?s Life and Her Art and Her Works?; We studied to determine Ayhan Bozfırat?s position in our literature, the literature value of the work. Also, we aimed to brought up Ayhan Bozfırat again who is forgotten/left into loneliness, because of various reasons of Turkish literature; with her literature works.