Türkiye muhasebe standartları uygulamalarının bağımsız denetim sürecine etkisi üzerine bir araştırma
A study about the impact of implementations of Turkish accounting standards on independent audit process
- Tez No: 240051
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, Türkiye Muhasebe Standartları, Denetim Süreci, Bağımsız Denetim, International Accounting Standards Board, Turkish Accounting Standards, Audit Process, Independent Audit
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ülkeler arasında muhasebe uygulamaları arasındaki farklılıkların ortadan kalkmasını ve şirketlerin muhasebe bilgilerinin karşılaştırılabilmesini sağlayan; Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından oluşturulan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın birebir Türkçe'ye çevrilmiş hali olan Türkiye Muhasebe Standartları'nın, dış denetim sürecine olan etkisini belirlemek çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bağımsız dış denetim, şirketlerin finansal tablolarının doğruluk ve güvenilirliğini saptamak açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada öncelikle muhasebe standartlarının oluşumu, gerekliliği ve Uluslararası/Türkiye Muhasebe Standartları konularında incelemeler yapılmıştır. Daha sonra denetim ile ilgili temel kavramlara yer verilerek, denetim süreci ve bağımsız dış denetim ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise SPK'ya bağlı bağımsız denetim firmalarına anket tekniği uygulanarak Türkiye Muhasebe Standartları Uygulamalarının bağımsız denetim firmalarına ve bağımsız denetçilere olumlu veya olumsuz yönde herhangi bir etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Türkiye Muhasebe Standartları'nın mutlaka şirketler tarafından uygulanması gerektiği fakat bunun denetim firmaları ve bağımsız denetçiler açısından denetim sürecini zorlaştırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effects of Turkish Financial Accounting Standard on the external audit process. Turkish Financial Accounting Standard is translated from International Financial Reporting Standards that eliminates the differences between different countries? accounting applications and allows to compare the company accounting information created by International Accounting Standards Board. Independent external audit is highly important in terms of determining the accuracy and the reliability of the financial statements of the companies. First of all in this study; the formation of the accounting standards, the necessity of those and International/Turkish Accounting Standards were examined. Afterwards, basic concepts about audit were discussed and information about the audit process and independent external audit was given. At the last part of the study; questionnaire techique was carried out on the independent audit firms that are bound to Capital Markets Board then it was analyzed whether the Implementation of Turkish Accounting Standards has a negative or positive effect on independent audit firms and independent auditors. It was concluded that Turkish Accounting Standards should definitely be implemented by companies but this obstructs the auditing process in terms of auditing companies and independent auditors.