Haşim Nezihi Okay'ın hayatı ve edebi kişiliği üzerinde bir inceleme
The biography and Hasim Nezihi Okay and a research about the literary personality
- Tez No: 240073
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Haşim Nezihi'nin hayatı, edebi kişiliği, eserleri, Haşim Nezihi?s biography, literary personality, Works
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Haşim Nezihi, edebi eserleriyle ve araştırmalarıyla dikkat çekmeyi başarmış bir edebiyat ve kültür adamıdır. Herhangi bir zümrenin içerisinde yer almamıştır. Nezihi, eserlerini üretirken değişik şair ve yazarlardan etkilenmiştir. Şair, Atatürk İnkılâplarına bağlı yenilikçi bir kişiliğe sahiptir.Bu çalışmaya, Haşim Nezihi'nin edebi eserleri üzerinde çok fazla durulmadığı için başlanmıştır. Bu sebeple onun edebi kişiliği ve eserlerini tahlil etme ihtiyacı hissedilmiştir. Amacımız Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatının bu üretken ve başarılı sanatçısını edebiyatla ilgilenen çevrelere geniş çerçevede tanıtabilmektir. Bu amaçla araştırmalar yapmak üzere şairin öğretmen olarak çalıştığı değişik il ve ilçelere gidilmiştir. Çeşitli kütüphanelerde ve üniversitelerde araştırmalar yapılmıştır. Pek çok gazete, süreli yayın, kitap taranmıştır.Hazırlanan bu tez çalışmasında Haşim Nezihi'nin ilk önce hayatı ve edebi kişiliğiyle ilgili bilgiler bir sıraya konulmuştur. İlerleyen bölümde sanatçının eserleri belirli bir sıra ile incelenmiştir. İlk önce şairin şiirlerinin temalarına göre analizi yapılmıştır. İlerleyen bölümde incelenen şiirlerin iç ve dış özellikleriyle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Son bölümde Haşim Nezihi'nin kitapları ile gazete ve süreli yayınlarda çıkan yazıları tahlil edilmiştir.Yapılan bu yüksek lisans çalışması sonrasında varılan sonuç Haşim Nezihi'nin son derece verimli, farklı alanlarda çalışmalar yapmış oldukça başarılı bir kültür ve sanat adamı olduğudur.
Özet (Çeviri)
Haşim Nezihi Okay is a man of literature and culture who has achieved to attract attention about his literary works and researches. He is not involved in any class of people. While Nezihi is producing his works, he is affected by different authors and poets. The author is devoted to Atatürk?s Revolutions and has a personality who favours change.It has been started to that study because of not being existed too much on his literary works. For this reason, it has been felt that the need of analysis of his literary personality and works. Our aim is to present on a vast scale that productive and successful artist of Turkish Literature of Republic Age to the groups of people who are interested in literature. For conducting researchers with this aim, it has been to different cities and districts where the author worked as a teacher. It has been conducted researches on different libraries and universities. It has been scanned a lot of newspapers, periodic publication and boks.On that thesis study, first the biography of Haşim Nezihi and the information about his literary personality have been listed in order. In developing chapters, the works all artist have been examined with a definite sequence. First of all, it has been analysed that the poems of poet according to the themes of them. In the final chapter, the writings of Haşim Nezihi?s books, newspapers and periodic publication have been analysed.The result which is acquired after that study of philosophical degree is Haşim Nezihi is extremely productive, has studied in different fields, is quite successful and is a man of culture and art.