1960-1983 yılları arasında Kıbrıs meselesi
Question of Cyprus between 1960 and 1983
- Tez No: 240086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SITKI BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Türkler, Rumlar, Eoka, Enosis, Makarios, RaufDenktaş, Cyprus, Turkhis, Rums, EOKA, Enosis, Makarios, Rauf Denktaş
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, 1960-1983 yılları arasında Kıbrıs meselesini ayrıntılıolarak ele almayı amaçlamaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması ilebaşlayan süreç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi ile sonbulmuştur. Bu dönem, adadaki Türklerin emniyeti ve Türkiye'ningüvenliğini tehdit eden olaylara sebebiyet vermesi dolayısıyla Türk tarihiiçin önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Kıbrıs sorunununuluslararası bir boyut kazanması Türk-İngiliz ve Türk-Yunan ilişkilerinietkileyen önemli bir sorun olmuştur.
Özet (Çeviri)
Current study aims at discussing in datail the qestion of Cyprusbetween 1960 and 1983 The process beginning with the foundation ofCyprus Republic ends with the declaration of the Northern Cyprus TurkishRepublic. This period form sone of the turning points important for Turkishhistory in that it witnessed the events threatening the secruty of Turkey andthe sfety of the Turkish people living in the island. Becoming aninternational concern, the qestion of Cyprus was an important matteroffecting Turkish-English and Tukish Greek relations.