Kıbrıs olayları (1960-1974) ve Gaziantep Kıbrıs gazileri
The Cyprus issue (1960-1974) and Cyprus veterans of Gaziantep
- Tez No: 454328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Cumhuriyeti, EOKA, ENOSİS, Garantörlük Anlaşması, Gaziantep Kıbrıs Gazileri, The Republic of Cyprus, EOKA, ENOSIS, Guaranty Treaty, Cyprus veterans of Gaziantep
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tarih bir milletin geçmişi ve geleceğidir. Doğu Akdeniz'de stratejik bir konumda olan Kıbrıs adası tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Kıbrıs adası tarih boyunca savaşlar, saldırılar ve işgaller devam etmiştir. Bunlar arasında Fenikelileri, Asurluları, Mısırlıları, Persleri, Ptolemyleri, Büyük İskender'i, Roma İmparatorluğu'nu ve Bizans İmparatorluğu'nu sayabiliriz. Coğrafi açıdan Anadolu topraklarının bir parçası olan Kıbrıs adası 1571 yılında başlayan Osmanlı egemenliği kültürü ve eserleriyle Türk coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olmuştur.1878 yılında adanın İngiltere'ye kiralanması ile iki toplum arasında başlayan karışıklıklar 1960 yılında kurulan Kıbrıs devleti ile çözülmeye çalışılmışsa da başarılı olunamamıştır. Türkiye ve Yunanistan'ın garantör devletler olarak olaya müdahil olması olayı uluslararası mecraya taşımış süreç 20 Temmuz 1974 Kıbrıs barış harekâtı ile adanın ikiye bölünmesi ile sonuçlanmıştır. 1974-1983 yılları arasında kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kurulmuş ve bu günkü statüsünü kazanmıştır.1974 Kıbrıs Barış Harekâtı Gaziantepli Kıbrıs gazilerinin bakışı ile anlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
History is the past and the future of a nation. The island of Cyprus, located in a strategic position in Eastern Mediterranean, has attracted the attention of many civilizations throughout history. Wars, attacks and occupations have been going on throughout the history of Cyprus. Amongst those who attacked we can mention the Phoenicians, the Assyrians, the Egyptians, the Persians, Alexander the Great, the Roman Empire and the Byzantine Empire. Geographically, the island of Cyprus, which is a part of the Anatolian land, got under Ottoman rule began in 1571 and since then its culture and artwork has become an integral part of the Turkish geography. In 1878 the island was hired to Great Britain led to disorders between the two communities, and although these disorders were attempted to be solved through the State of Cyprus established in 1960, this was not successful. The involvement of Greece and Turkey as guarantor states has taken the issue to the international platform and the procedure has resulted in dividing the island into two through the Cyprus peace operation of July 20th, 1974. Established between the years 1974-1983, the Turkish Federated State of Cyprus was established as the Turkish Republic of Northern Cyprus in 1983 and has obtained its present status. The Cyprus peace operation of 1974 was attempted to be explained with the stance of Cyprus veterans of Gaziantep.