Ermeni terör örgütleri ve faaliyetleri
Armenian terrorist organizatons and their actions
- Tez No: 240085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Türk, İstanbul, Ermeni, Armanekan, Hınçak, Taşnak, Ramgavar, Nemesis, ASALA, Ottoman, Turkish, Istanbul, Armenian, Armanekan, Hınçak, Taşnak, Ramgavar, Nemesis, ASALA
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın konusu, Ermeni Terör Örgütleri ve Faaliyetleridir. Araştırmada, Osmanlı Devleti içerisinde beş yüz yıldan fazla yaşamış olan ve Millet-i Sadıka olarak adlandırılan Ermenilerin, 1789 Fransız İhtilali'nden sonra yayılmaya başlayan Milliyetçilik akımı, çıkarları çatışan büyük devletlerin ve kilisenin etkisiyle bir siyasallaşma süreci anlatılmıştır. Ermenilerin siyasallaşmasında elbette ki Büyük Devletlerin çıkar çatışmaları ve kilisenin etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu sürecin başlamasında Osmanlı İmparatorluğu'nun XIX. yüzyılda içinde bulunduğu zor durumdan faydalanma siyaseti de yer almaktadır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kurulmaya başlanan Ermeni terör örgütlerinin kuruluşundan günümüze kadar geçirdikleri siyasî, ideolojik ve yapısal değişimlerini tarihsel süreç içerisinde ortaya koymak ve söz konusu komitelerin ve terör örgütlerinin faaliyetlerini gün ışığına çıkararak, Ermeni meselesinin ortaya çıkmasında oynadıkları rolü belirtmek gerekmektedir. Ermenilerin giriştikleri ayrılıkçı hareketlerin başlangıcı Hayırseverler Cemiyeti şeklindedir. Hayırseverler cemiyeti adı altında başlayan bu süreç, Araratlı, Okulsevenler, Doğu ve Kilikya Cemiyetleri ve bu doğrultuda kurulan birçok cemiyet ile devam etmiştir. Kurulan bu örgütler sosyal amaçlar çerçevesine oturtulmuş görünse de hepsinin amacı bağımsız bir Ermenistan kurmaktı. Bu cemiyetlerin faaliyetleriyle gerek Avrupa'da gerekse Osmanlı içerisinde öğrenim gören Ermeniler, Armanekan Partisi ile başlayan siyasallaşma ve örgütlenme sürecine girdiler. Sonrasında gelen Hınçak ve Taşnak Komiteleri ile isyanların başlaması, Ramgavar ile legal bir hava kazanma düşüncesi Ermenilerin istediklerini bir türlü alamamaları, eylemlerin şiddetlendirmelerine neden olmuştur. İşte bu eylemler 1915 Zorunlu İskân Kanunun çıkarılmasına neden olmuş ve böylece Ermenilerin ikinci terör dönemini başlamıştır. Nemesis ile başlayan bu süreç de, JCAG, ARA, ASALA-MR, NAR ve ASALA terör örgütleri ile devam etmiştir. Ermeni meselesi günümüzde hala ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Zira, Ermeni diasporası ve Ermenistan asılsız soykırım iddialarını ileri sürerek, ülkemizden toprak ve tazminat talep etmekte, bu amaçlarına ulaşmak için ise uluslar arası dengelerde üçüncü ülkelerin desteğini sağlamak amacı ile Türkiye aleyhine çeşitli faaliyetler göstermektedirler. Bu bağlamda Ermeni meselesinin en önemli boyutlarından biri olan tarih boyutu içerisinde Ermeni terör örgütlerinin faaliyetlerinin ortaya konması büyük bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is The Armenian Terrorist Organizations and their activities. It is told in this study that Armenians; which are called as ?Millet-i Sadıka?(loyal nation) and whom have lived in Ottoman Emperor for more than five hundred years and their becoming politicization with the effect of big countries whose benefits are collided and also the church after the deployment of nationalizm trend with the French Revolution in 1789. As much as the effect of conflict of interests of big countries and the church in politicization of Armenians there is the intention of making use of the harsh conditions that the Ottoman Empire is in XIX.th century. It is essential to put forth the political, ideological and structural change of Armenian Terrorist organizations which are started to be established in the second half of the XIXth century through the historical process and also rake up their activities and their role in the process of Armenian problem. Hayırseverler Community is the beginning of Armenians? nationalistic and seperatist movements. Starting from the Hayırseverler Comunity. This process endured by Araratlı, Okulsevenler, East and Kilikya Communities and many others. These establishments were in purpose of independent Armania even tough they seem to be charity communities. With the attempts of these communities and also the Armenians who are educated in both Europe and Ottoman Empire they set a survey of becoming politicized and organized with the Armenakan Party. The beginning of rebellions with the following organizations Hınçak and Taşnak Committees, the thought of becoming legal with Ramgavar, the state of Armenians by not obtaining what is deserved caused Armenians to aggravate their actions. These actions caused the administration of Law Of Emigration in 1915 and this led to the pace of Armenians? second terror phase. Starting from Nemesis this process endured with JCAG, ARA, ASALA-MR, NAR and ASALA terrorist organizations.The problem of Armenians is still an item on agenda of our country. Because Armenian diaspora and Armenia by sustaining so called genocide claims, wish land and compensation from our country and in order to reach this aim they perform actions againist Türkiye(Turkey) to ensure the support of tertiary countries by means of international counterpoise.In this context it deserves great importance to set forth the activities of Armenian Terrorist Organizations within the historical context as a major extent of Armenian problem.