Kur'an'da geçen Huld kavramının semantik tahlili bağlamında Cennet ve Cehennemin ebediliği meselesi
Huld concept which is expressed in the Quran in contex its sementic analysis on problem of Heaven and Hell?s eternity
- Tez No: 240097
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cennet, Cehennem, Azap, Ebedilik, Huld, Suç, Ceza, Adalet, Heaven, Hell, Pain, Eternal, Huld, Crime, Punish, jayhce
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsan sahip olduğu akıl ve irade hürriyeti sayesinde, yaşadığı hayattan sorumlu tutulup, sergilediği iyi ve kötü davranışlarından ölüm sonrası hayatta hesaba çekilecektir. İnsanın iyi ve kötü davranışlarının bir hesabının olması, dinin, aklın ve vicdanın kabul ettiği bir gerçektir. Bazı İslam âlimleri, Kur'an ve sünnetten yola çıktıklarını iddia ederek akli birtakım gerçekleri de ileri sürerek biraz da duygusal davranarak Cehennem ve azabının sona ereceğini ve bunun da Allah'ın sonsuz rahmetiyle ilgili olduğunu söylerken; diğer taraftan Ehl-i Sünnet âlimlerinin çoğunluğu yine naslardan yola çıkarak cehennem ve azabının ebedi olduğu sonucuna varmışlardır. Her iki tarafın da dayandığı delillerden biri huld kavramının geçtiği ayet-i kerimelerdir. Huld kavramı sözlükte hem uzun zaman hem de sonsuzluk anlamına gelir. Ancak araştırmalarımız neticesinde kanaatimizce bu kavram Kur'an'nın kendine özgü dil ve kavram dünyasına geçişiyle birlikte anlam değişikliğine/daralmasına uğrayarak sadece ebedilik anlamında kullanılmıştır. Kaldı ki üçü Cehennem ve sekizi de Cennetle ilgili ayetlerde olmak üzere huld kavramı on bir ayette ?Ebeden? kelimesiyle kayıtlanmıştır. Bu ise cennet nimetlerinin ve cehennem azabının ebedi olduğu hususunda yeterli bir kanıttır.
Özet (Çeviri)
Man has got his intelligence and will freedem so he is resporsible for his life and behoviours which he exhibits good or bad, he is account for behaviours in the after death living. Religion, mind and conscience accept that man?s good and bad behaviours are mutual. Same islamic scholars say that they start out from Quran and Sunnet and they start say hell and its pain will finish and whole connected whit God?s mercy and Qrace. But majority of ehli sunnet scholars draw a conclision that hell and it, pain is eternal, they start aut from Nass Eeach ofthem is based on same point that eternal concept which is repeated in the Quran verses connected whith hell and heaven.This concept (huld) means both long time and eternal. İn my opinion the. Concept has used from whit passing to Quran, only means eternal it is inconsistency to say that this concept means eternal in the Nersel connected whit hell it doesnit mean eternal. Ofter than that three connected whit hell verses and eight connected with heaven verses, totally eleven verses record this huld concept which is talked obaut ?ebeden? concept. This is enough prof for heaven and hell?s eternal.