İlköğretim beşinci sınıf fen ve teknoloji dersi için geliştirilen zenginleştirilmiş ve yarı zenginleştirilmiş beyin uyumlu öğretim tasarımlarının öğrencilerin erişileri, derse yönelik ilgileri ve öğrenmenin kalıcılığı üzerine etkisi
The effect of enriched and semi-enriched brain compatible ınstructional design, developed for the fifth grade science and technology course, on students? achievement, ınterest towards the lesson and retention of learning
  1. Tez No: 240178
  2. Yazar: BENGİSU KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zenginleştirilmiş öğretim ortamı, yarı zenginleştirilmiş öğretim ortamı, zenginleştirilmemiş öğretim ortamı, erişi, kalıcılık, öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilgisi, Enriched Instructional Environment, Semi-Enriched Instructional Environment, Non-Enriched Instructional Environment, Achievement, Retention, Students' Interest in Science and Technology Courses
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim beşinci sınıf fen ve teknoloji dersi için geliştirilen zenginleştirilmiş ve yarı zenginleştirilmiş beyin uyumlu öğretim ortamları tasarımlarının öğrencilerin erişileri, derse yönelik ilgileri ve öğrenmenin kalıcılığı üzerine etkisini incelemektir.Araştırmanın deney ve kontrol grupları yansız atama yoluyla eşitlenmesi mümkün olmadığından araştırma modeli, ?eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel? dir. Araştırmanın deneklerini, Mihriban Emin Günel İlköğretim Okulu 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 5. sınıfa devam eden toplam 118 öğrenci oluşturmaktadır. Beşinci sınıfların var olan üç şubesi kura çekilerek Deney1, Deney2 ve Kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmanın verileri, Başarı Testi ve Demirtaşlı (1992)'nın ?Fen Bilimleri İlgi Envanteri?nden yararlanılarak bu araştırma için düzenlenen Fen ve Teknoloji Dersi İlgi Envanteri araçlarıyla toplanmıştır. Başarı Testin'in ortalama güçlüğü, .55 ve KR 20, güvenirlik katsayısı ise, .90 olarak tespit edilmiştir. Fen ve Teknoloji Dersi İlgi Envanteri'nin Cronbach Alfa istatistiği ile hesaplanan iç tutarlılık değeri, .88 olarak tespit edilmiştirÇalışmada, öğretim ortamlarının zenginleştirilmesi, duyguya yönelik iklim oluşturma, stresi yönetme, fiziksel hareket, duyulara hitap eden fiziksel ortam, meydan okuma, sosyal gruplar oluşturma, yeterli zaman, dönüt ve değerlendirme olmak üzere 9 öğede tasarlanmış ve 4 hafta (18 saat) süre ile uygulanmıştır.Araştırmanın sonunda, zenginleştirilmiş beyin uyumlu öğretim ortamı uygulamasının yapıldığı gruptaki öğrencilerin erişi, kalıcılık puanları ve fen ve teknoloji dersine karşı olan ilgileri, yarı zenginleştirilmiş ve zenginleştirilmemiş gruplarınkinden, beklenti yönünde farklı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of enriched and semi-enriched brain compatible instructional design, developed for the fifth grade science and technology course, on students? achievement, interest towards the lesson and retention of learning.The research model is ?non-synchronized control group and semi-empirical? because of the impossibility of synchronizing experiment and control groups via neutral assignment. This study has been applied on 118 fifth grade students at Mihriban Emin Gunel Primary public school for the 2007-2008 academic year in Nevsehir. The experimental groups, Experiment1, Experiment2 and Control group, have been chosen by lot among the existing fifth grade classes. The data has been obtained via Science and Technology Course Interest Inventory, developed for this research, by the guidance of Achievement Test and Science Interest Inventory of Demirtaşlı (1992). The average difficulty of the Achievement Test has been determined as .55 and KR 20 where the reliability coefficient has been .90. The internal consistency value of Science and Technology Course Interest Inventory, calculated through Cronbach Alfa statistics, has been determined as .88.In this research, enrichment of instructional environment, has been designed with 9 elements and applied for 4 weeks (18 hours). These design elements are, creating feeling oriented climate, managing stress, physical movement, physical environment for emotional appealing, challenge, creating social groups, reasonable lenghth of time, feedback and evaluation.At the end of the study, students? achievement, interest towards the lesson and retention of learning in enriched brain compatible instructional environment applied group have differentiated from those in semi-enriched and non-enriched brain compatible instructional environment applied groups.