Türkiye solunda kalkınma düşüncesi (1960-1971)
The idea of development in Turkish left (1960-1971)
- Tez No: 240177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERGUN AYDINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye solu, kalkınma, planlama, üçüncü dünya, sosyalizm, kapitalizm, Turkish left, development, planning, third world, socialism, capitalism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmanın konusu, 1960-1971 döneminde Türkiye'de sol/sosyalist hareketin kalkınma düşüncesini incelemektir. Söz konusu hareketi oluşturan akımlar ise Yön- Devrim Hareketi, Türkiye İşçi Partisi ve Milli Demokratik Devrim olarak ele alınmıştır. Çalışmada, 1960-1971 yıllarını kapsayan sürecin seçilme nedeni, bu dönemin Türkiye'de solun bir siyasi ve toplumsal özne olarak kendisini gösterdiği yılları ifade ediyor oluşudur. 1960-1971 yılları arasında sol, Türkiye İşçi Partisi ile parlamentoda temsil edilmiş, Yön-Devrim Hareketi ve Milli Demokratik Devrim Hareketi ise solun ideolojik ve teorik üretimi açısından önemli bir rolü üstlenmişlerdir. Bilindiği gibi, 1960'lar soluna egemen olan en önemli düşüncelerden biri ?kalkınma?dır. Sol, bu yıllar boyunca ?Nasıl Kalkınacağız? sorusuna yanıtlar aramıştır. Hemen belirtilmeli ki, bu yanıtlar aynı zamanda solun ideolojik, siyasi ve stratejik ayrılıklarının ve benzerliklerinin de bir yansıması olarak görülmelidir.Çalışmanın giriş bölümünde, dünyada kalkınma fikrinin kökenlerini incelemenin Türkiye solunun kalkınma yaklaşımını anlamamıza ne derece ışık tutabileceği üzerinde durulmuştur. Bu anlamda, ikinci ve üçüncü bölüm bu tarihsel sürecin incelenmesine ayrılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümler ise, bir önceki bölümlerde anlatılmaya çalışılan tarihsel arkaplanın yol göstericiliğinde Türkiye'de solun kalkınmacı fikirlerine, bu fikirlerin ideolojik kaynaklarına ve aralarındaki benzerlik ve farklılıklara ayrılmıştır. Öte yanda, Türkiye'de solun kalkınma fikirlerinin kalkınma ve az gelişmişlik literatürüne ait teorilerle açıklanıp açıklanamayacağı üzerine bir denemeye de son bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the idea of development of the Turkish Left/Socialism between 1960 -1971. This movement is represented by and analyzed through Yön-Devrim Movement, Turkish Labour Party and National Democratic Revolution. This work focuses on the years in 1960-1971 because the Turkish left was able to act as a social and political subject in these years. In 1960-1971, the Left was represented by Turkish Labour Party in the Parliament while Yön-Devrim Movement and the National Democratic Revolution Movement would play sensible roles in the theoretical and ideological reproduction of the left. As it is widely accepted, `development? was one of the foremost discussions in 1960?s. The left had been searching answers for the question `How shall we develop?? It should also be kept in mind that this discussion would act as a mirror for the ideological, political and strategical discrepancies in the left.The introduction of this thesis states the benefits of analysing the origins of the idea of development for our subject. In line with this, the second and the third parts analyze this historical process. The fourth and the fifth parts analyse the developmentalist ideas of the Turkish left along with its ideological sources and the similarities and discrepancies of these ideas. The developmentalist ideas of the Turkish left have been analysed in connection with the historical processes which had been analysed thoroughly in the first three parts. Furthermore, the last part consists of an essay which asks whether the Turkish left?s ideas of development can be interpreted by the theories of development and underdevelopment.