Aynülkudât Hemedânî'nin hayatı, eserleri ve Temhîdât tercümeleri (metin-inceleme)
Ayn al-Qudat al-Hamadhani 's life, works and translations of Temhîdât (txtual-aalysis)
- Tez No: 240363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİ ARPAGUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aynülkudât, Temhîdât, Aşkî, Moravî Yahya, Tasavvuf, Aynülkudât, Temhîdât, Aşkî, Moravî Yahya, sufizm
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Aynülkudât Hemedânî, miladî XII. yüzyılda Selçuklu Devletinin hakimiyeti altında olan Hemedan'da yaşamış önemli sûfilerden olup, aşk ve sekr haline önem veren bir tasavvuf anlayışı benimsemiştir. Ayrıca saf aşk üzerine müstakil eser yazan Ahmed Gazâlî'nin mürîdi olup onun takipçiliğini yapmıştır. Biz bu çalışmamızda Aynülkudât'ın kısa süren hayatını ve ledün ilmi, seyrü sülûk, aşk, İblis, ibadetlerin hakîkati gibi konuların işlendiği Temhîdât adlı eserini ele aldık. Eserin aslı Farsça olup Aşkî ve Moravî Yahya Halvetî'ye ait iki tercüme gözükmektedir. Biz bunları inceledik ve Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktardık.
Özet (Çeviri)
Aynülkudât Hemedânî who is one of important sufies, had lived in Hemedan where under the rule of the Seljuk State, at seventh century. He had adopted sufizm that emphasized love and spiritual enthusiasm. Moreover, he had been Ahmed Gazali's followers, written detached work about pure love.İn this study, we have examined Aynülkudat?s life and his work that is called Temhidat about love, demons, spiritual science and truth of worship. The origin of Temhidat is Persian and there are two Turkish translation that relating to Askî and Moravî Yahya.In this thesis, We review these Works and have transcribed from Ottoman Turkish to today's Turkish.