Örgütsel kariyer yönetimi: Tekstil işletmelerinde bir uygulama
Organizational career management: A practice in textile industries
- Tez No: 240397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL YAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Örgütsel Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Kariyer Geliştirme, Tekstil İşletmeleri, Career, Organizational Career Management, Career Planning, Career Developing, Textile Industries
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kariyer, kişinin yaşamı boyunca edindiği, işe ilişkin deneyim ve faaliyetler ile ilgili olarak algıladığı tutum ve davranışlar dizisidir. Kariyer yönetimi ise, işgücünün ihtiyaçlarını tatmin etmek ve çalışanların amaçlarına ulaşmasını sağlamak için yöneticilere olanak sağlayan hedeflerin planlanması, stratejilerin düzenlenmesi ve uygulanması sürecidir. Kariyer yönetimi, kariyer planlaması ve kariyer geliştirmeyi kapsayan bir sistemdir. Bu çalışmanın amacı; örgütsel kariyer yönetiminin tekstil işletmelerinde nasıl ve ne derecede uygulandığını ortaya koymaktır. Çalışmada anlık niceliksel araştırma yöntemi kullanılmıştır.Çalışmanın örneklemini İSO'ya kayıtlı orta ve büyük ölçekli tekstil işletmeleri oluşturmuştur. Araştırma için gerekli veriler anket formu ile elde edilmiştir. Anket ile elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, Korelasyon analizi, Regresyon analizi, T-Testi ve Anova Varyans analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, işletmelerdeki kariyer yönetimi uygulamasının ( % 63,6 ) yüksek olduğu saptanmıştır. Kariyer planlama ve kariyer geliştirmenin; kariyer yönetimi üzerinde belirleyici etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Career is a serie of attitudes and manners that one percieves from the lifelong experiences and activities concerning work. Career management, on the other hand, is a process of planning targets and developing strategies that would provide opportunities for managers to compansate the needs of labour force and to help the employees reach their goals. Career management is a system which includes career planning and developing. The purpose of this study, organizational career management in the textile business and how as applied to reveal. Quantitative research methods used in this study is instant.The sample medium and large-scale textile enterprises registered to the ISO has created. Required data fort he research are obtained by the questionnaire. The data collected by the questionnaire are analysed by using the packet program SPSS 15.0. In the Statiscal analyse, Correlation analyse, Regression analyse, T- test and Anova analyse are used.In conclusion of the research, career management in enterprises application (63,6%) were found to be high. It has emerged that career planning and career development have a decisive effect on career management .