Doğu-batı bağlamında kentleşme sürecine ilişkin eleştirel bir yaklaşım
A critical approach regarding urbanization process in the contex of east-west
  1. Tez No: 240403
  2. Yazar: HAKAN UMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Kentleşme, Küreselleşme, Modernizm, Post-modernizm, Sanayi Devrimi, Oryantalizm, Democracy, Globalization, Industrial Revolution, Modernism, Orientalism, Post-modernism, Urbanization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kentler, tarih boyunca insanoğlunun askeri, ekonomik, siyasal ve entelektüel ilgisini çekmiş, onu anlamak, onun içerisinde yer almak ve dahası onu merak etmek arsında gidip gelen duygularla kentler inşa edip yıkmışlardır. Kentlerin etkileri, ona bakanda kendisini hayran bırakan özelliklerinde kendisini göstermektedir. Dünyanın yedi harikasının tümünün kentlerde olması bu açıdan tesadüf değildir.En yaratıcı fikirlerin ortaya atıldığı, en güzel binaların inşa edildiği mekânlar olan kentleri anlamak oldukça karmaşık ve zor bir süreçtir. Çalışmada kentler tarihsellikleri içerisinde yaşadıkları çelişkileri, gelişimleri ve mücadeleleri içerisinde ele alınmaktadır. Kent tarihi, siyasal bir açıdan ele alınan ve çifte standarda açık bir özellik göstermektedir. Bu çifte standardı üreten, batı merkezli modernist yaklaşımın uzantısı olarak değerlendirilebilir. Çalışma içerisinde kentleşme süreçlerinin anlatımında yalnız batı kentlerini kapsayan kısmı eleştirilmiş, doğu kentlerinin tarihsel gerçekliği ortaya konmaya çalışılmıştır.Kentlilik bilincinin oluşumu ve kentlerin siyasi karakteri, doğu batı ekseninde meydana gelen karşıtlığın hem nedeni hem de sonucu olarak ifade edilecektir. Çalışmada doğunun tarihsel konumu ve doğu kentlerine bakış bu bağlamda eleştirilerek, doğu kentlerinin özelliklerine değinilmiştir.İnsanoğlunun doğaya en büyük meydan okuması olarak kentler, zaferleri, yenilgileri, inanışları simgeleyen büyük bir imaj olarak, insanoğlunun tarihi kadar eski, yaşanılan zaman kadar güncel ve geleceği hayal etmek kadar fantastiktir.
Özet (Çeviri)
The cities have attracted the military, economic, political and intellectual attention of human beings throughout the history, they have built and destroyed cities with feelings those go come between understanding it, to take place in it furthermore, to wonder it. The effects of cities show them in their characteristics those impress the person who looks at it. In this point of view it is not coincidence that of the Seven Wonders of World is located in cities.Understanding the cities those are the places in which the most creative ideas have been suggested, the most beautiful buildings have been constructed is a rather complex and difficult process. The cities are taken in hand in their contradictions lived, their developments and struggles within their historicity in the study. The history of city show a characteristic that is taken in hand from the point of political view and open to double standards. These double standards produced may be evaluated as the extension of modernist approach having West center.In the study the part that covers only western cities was criticized in the explanation of urbanization processes, in historical authentication of eastern cities will be expressed both as the reason and consequence of the contrast occurred. The historical position of the East the look at the eastern cities in this context is criticized and touched on the characteristics of eastern cities.Cities those are the greatest challenge of human beings to the nature are old as much as the history of human beings as being o great image that symbolize triumphs, defeats, beliefs, contemporary as much as the current time lived and fantastic as much as imaging the future.