Darbeler sorgulanıyor: Filmler ve diziler
Coups are questioned films and series
  1. Tez No: 240417
  2. Yazar: SEVİM BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHRİBAN ŞAHİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Darbe, Politika, Filmler ve Diziler, Toplumsal Hafıza, Military coup, politics, movies and series, social memory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son on yıldır Türk siyasi tarihindeki askeri darbeleri konu alan sinema filmleri ve televizyon dizileri çoğalmıştır. 2000'lerden itibaren, 27 Mayıs 1960 darbesini, 12 Mart 1971 muhtırasını ve 12 Eylül 1980 darbesini konu alarak yapılan televizyon dizilerine, izleyicilerin gösterdiği yoğun ilgi, yine aynı konuyu içeren yeni sinema filmlerinin yapımında etkili olmuştur. Televizyon dizilerine olduğu gibi, sinema filmlerine de ilgi oldukça fazladır.Sinema filmleri ve televizyon dizilerinde, darbeler sırasında ve sonrasında oluşan baskıcı düzen, darbeler sırasındaki sorgulamalarda ağır psikolojik ve fiziksel tahribe uğramış insanların hayatları eleştirel bakış açısıyla sunulmaktadır.Sinema filmleri ve televizyon dizilerine ilginin yoğun olmasının nedeni de bu eleştirel bakış açıdır. Ayrıca yakın siyasi tarih öğreniminin eksikliğinden kaynaklanan toplumsal belleğin oluşturulması işlevini üstlenmesi, sinema filmleri ve televizyon dizilerine olan ilginin artmasını sağlamıştır. Genç kuşak, yakın siyasi tarihimizde yapılan askeri darbeleri ve darbelere zemin hazırlayan siyasal, sosyal ve ekonomik koşulları, bu filmler ve diziler aracılığıyla öğrenmektedirler.
Özet (Çeviri)
For the last ten years the TV series and films about military coups in Turkish history has been increased. From the 2000s on, the interest of the audience in the TV series produced from the subjects of 27 May 1960 coup, 12 Mart 197 memorandum and 12 September 1980 coup, caused new cinema films to be produced. Interest in the Cinema Films is as much as it is in the TV series.In the cinema films and TV series, the oppressive system formed during and after the coups, the lives of people mentally and physically destroyed in questioning during the coups has been presented from a criticizing point of view.The reason why so much interest has been shown for the cinema films and TV series was that point of view. Moreover the importance of providing a community memory of the near political history which was missing caused the cinema films and TV series become more popular. New generation learns about the military coups and the political, social and economical reasons causing those coups through those films and series.