Genç tüketicilerin marka sadakatlerinin ölçülmesi ve üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma: DPÜ örneği
Measurement of brand loyalty of young consumers and a survey on university students: The sample of DPU
  1. Tez No: 240416
  2. Yazar: AYDIN DERELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Tüketici, Marka, Sadakat, Marka Tercihi, Marka Sadakati, Müşteri, Young Consumers, Brand, Loyalty, Brand Preference, Brand Loyalty, Customer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Rekabetçi tutumların çok büyük önem kazandığı günümüzde, marka, işletmelerin ürettiği ürünleri diğer işletmelerin ürünlerinden ayırarak fark yaratmaktadırlar. Ancak bu fark kalite, güvenirlilik, dayanıklılık, uygunluk, prestij sağlama gibi çeşitli faktörlerin bir arada ve kurumsal yapıyla birlikte algılanması sağlar. Bu nedenle tüketiciler, satın alma kararlarında markaya oldukça fazla önem verirler.Tüketicilerin önemli bir kısmını oluşturan genç tüketicilerin de, özellikle çevrelerine uyum sağlama, moda gibi faktörlerin de etkisiyle kendilerine prestij sağlayacaklarına inandıkları markalı ürünleri tercih ettikleri yönünde yaygın kanı vardır. Ancak genç tüketicilerin markalı ürünleri tercih nedenleri elbette sadece bunlarla açıklanamaz. Markalı ürünlerin kalitesi, fiyatı da diğer tüketicilerde olduğu gibi genç tüketicilerin ürün tercihlerinde etkili faktördür.Bu çalışmanın amacı, genç tüketicilerin marka sadakatlerini Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencileri örnekleminde araştırmaktır.Bu çerçevede çalışmada öncelikle tüketici davranışları irdelenmiş daha sonra marka ve sadakat kavramları ve boyutları ele alınmıştır. Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kampusta öğrenciler üzerinde anket uygulaması yapılarak genç tüketicilerin marka sadakatleri ve seviyeleri araştırılmış, cinsiyet, fakülteler ve harcama değişkenleri ile marka sadakati arasında istatistiksel ilişki araştırılmıştır.Araştırma sonucunda yapılan istatistiksel testlerle hipotezler test edilmiş ve buna göre araştırma grubunun cinsiyeti ve harcama tutarları ile marka sadakatleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu buna karşın eğitim birimleri ile marka sadakatiyle arasında bir ilişki olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the importance that today's competitive attitude, brand, products produced by enterprises of other businesses' products are taking the difference. However, this difference of quality, reliability, durability, convenience, prestige, such as providing a combination of various factors and institutional structures with detection provides. For this reason, consumers, brand purchase decisions are very much committed.Constitutes a significant portion of consumers of young consumers, especially to adapt to the environment, fashion under the influence of factors such as the branded products they believe would give them the prestige of their choice in the direction of blood is common. But the young consumers prefer branded products over which the reasons of course can not be explained. Quality of branded products, pricing, as in any other consumer product preferences of young consumers are factors.The purpose of this study, the brand loyalty of young consumers Dumlupınar University (DPÜ) is to investigate the students in the sample.In this context, the study first examines consumer behavior and brand loyalty at a later concepts and dimensions have been addressed. University students on the Central Campus Dumlupınar survey application can be made and level of brand loyalty of young consumers was surveyed, gender, faculty and expenditure variables in the statistical relationship between brand loyalty and investigated.As a result of research done by statistical tests of hypotheses tested and according to this research group, gender and spend and brand loyalty among the statistically significant relationship that while training units and brand loyalty in the relationship is not a result has emerged.